/ -Фото: Архива
08/12/2021 u 09:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бајден пријети санкцијама, Путин тражи гаранције о неширењу НАТО-а на исток

Састанак је завршен после два сата, а главна тема била је Украјина

Састанак предсједника Русије Владимира Путина и америчког предсједника Џозефа Бајдена путем видео-линка завршен је после два сата, а главна тема била је Украјина.

На почетку видео-састанка, Путин и Бајден су се међусобно поздравили, а амерички предсједник је изразио наду да ће ускоро доћи до личног састанка. Разговор је потом био затворен за јавност.

Амерички предсједник је у разговору са Путином исказао дубоку забринутост због акција Русије у Украјини.

-САД и њени савезници би у случају војне ескалације реаговали снажним економским санкцијама и другим мјерама- поручио је Бајден Путину.

Бајден је поновио подршку суверенитету и територијалном интегритету Украјине и позвао на деескалацију и повратак дипломатији.

Руски предсједник Путин је у разговору Бајдену рекао да је погрешно сваљивати одговорност на Русију за тренутне тензије и изразио забринутост због провокативних акција Кијева,. 

Путин је од Бајдена затражио правно обавезујуће гаранције које искључују даље ширење НАТО алијансе на Исток као и гаранције да се офанзивни војни системи неће постављати у земље које се граниче са Русијом.

Из Кремља је потвршено да је преовлађујућа тема разговора два предсједника била управо Украјина и да је договорено да двије стране започну консултације о "осјетљивим питањима" која се тичу Украјине.

Бајден и Путин су разговарали су и о америчко-руском диалогу о Стратешкој стабилности и регионалним питањима прије свега о Ирану.

Видео-конференција је организована путем безбједне видео-везе намењене разговорима између светских лидера која је први пут коришћена за овај сатанак.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:36