Џо Бајден / - РИА Новости
14/06/2022 u 09:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Бајден продужио ванредне мјере за Балкан

Због тога је Бајден утврдио да је неопходно продужити ванредне мјере које су на снази, а које су проглашене Извршном наредбом 13219 за Балкан

Амерички предсједник Џозеф Бајден продужио је ванредне мјере у вези са Балканом за годину дана, према одговарајућој уредби коју је објавила Бијела кућа.

 - Акти екстремистичког насиља и опструкционистичких активности, те ситуација на западном Балкану која кочи напредак ка ефикасној и демократској управи и пуној интеграцији у трансатлантске институције и даље представљају необичну и изузетну пријетњу по националну безбједност и спољну политику САД, наводи се у документу.

Због тога је Бајден утврдио да је неопходно продужити ванредне мјере које су на снази, а које су проглашене Извршном наредбом 13219 за Балкан.

Првобитну уредбу о ванредним мјерама повезаним с регионом, која је на снази још од 26. јуна 2001. године, донио је тадашњи амерички предсједник Џорџ Буш млађи према закону о суочавању с неуобичајеним и великим пријетњама по националну безбједност и спољну политику САД, којом су предвиђене санкције физичким и правним лицима која су на неки начин умијешана у екстремистичке активности у региону. Касније је уредба проширена 2003. и 2021. године.

Такве мјере се могу продужити сваке године ако предсједник објави у Савезном регистру и достави Конгресу обавјештење у којем се наводи да ће наставити да важе и након датума годишњице, преноси ТАСС.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. septembar 2024 21:26