Џозеф Бајден / - ФОТО: РТРС
22/10/2021 u 10:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Баjден: САД ће стати у одбрану Таjвана

Иако jе по закону Вашингтон обавезан да Таjвану обезбиједи средства за одбрану, он већ дуго слиједи политику „стратешке двосмислености“ о томе да ли ће воjно интервенисати да заштити Таjван у случаjу кинеског напада

САД ће стати у одбрану Таjвана и имаjу обавезу да бране острво коjе Кина сматра за своjу териториjу, изjавио jе предсједник САД Џо Баjден, што су коментари коjи изгледаjу као раскид са званичном политиком, преноси Глас Америке.

– Да, имамо обавезу да то учинимо – рекао jе Баjден гостуjући на ЦНН на питање да ли ће САД стати у одбрану Таjвана, коjи се жали на све већи воjни и политички притисак Пекинга да прихвати кинески суверенитет, преноси Глас Америке, јавља Н1.

Иако jе по закону Вашингтон обавезан да Таjвану обезбиједи средства за одбрану, он већ дуго слиједи политику „стратешке двосмислености“ о томе да ли ће воjно интервенисати да заштити Таjван у случаjу кинеског напада.

У августу jе званичник Баjденове администрациjе рекао да се политика САД према Таjвану ниjе промијенила након што jе предсједник указао да ће САД бранити острво ако буде нападнуто.

Баjден jе рекао да људи не треба да брину о воjноj снази Вашингтона jер „Кина, Русиjа и остатак свијета знаjу да смо наjмоћниjа воjска у историjи свијета“.

– Оно о чему морате да бринете jесте да ли ће се они упустити у активности коjе би их довеле у позициjу у коjоj би могли да направе озбиљну грешку – рекао jе Баjден.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 02:41