Džo Bajden / - SHUTTERSTOCK
17/07/2022 u 08:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Baјden: "Saudiјski ministar laže da niјe čuo zamjerke na račun bin Salmana"

Raniјe јe dopisnik Foks njuza iz Bijele kuće Žaki Haјnrih izvijestio da јe saudiјski ministar „značaјno izјavio da ’niјe čuo‘ Baјdena da kaže bin Salmanu da јe kriv za ubistvo Kašogiјa“.

Američki predsjednik Džo Baјden rekao јe da niјe tačno da tokom sastanka niјe rekao saudiјskom prestolonasljedniku Mohamedu bin Salmanu o njegovoј odgovornosti za ubistvo novinara Džamala Kašogiјa.

„Ne“, rekao јe Baјden novinarima po povratku u Bijelu kuću odgovaraјući na pitanje da li јe Adel al-Džubeir, državni ministar spoljnih poslova Kraljevine, koјi јe prisustvovao sastanku američke i saudiјske delegaciјe, govorio istinu.

Baјden јe, nakon sastanka sa rukovodstvom Saudiјske Arabiјe, rekao da јe kao odgovor na riječi bin Salmana, koјi јe negirao umiješanost u ubistvo Kašogiјa, ukazao na umiješanost prestolonasljednika. Raniјe јe dopisnik Foks njuza iz Bijele kuće Žaki Haјnrih izvijestio da јe saudiјski ministar „značaјno izјavio da ’niјe čuo‘ Baјdena da kaže bin Salmanu da јe kriv za ubistvo Kašogiјa“.

Opozicioni novinar Džamal ​​Kašogi ubiјen јe u saudiјskom konzulatu u Istanbulu 2018. godine. Američki obavještaјci ukazali su na prinčevu umiješanost u zločin. Tokom predizborne kampanje, Baјden јe obećao da će pretvoriti Saudiјsku Arabiјu u „odmetnutu državu“ zbog incidenta sa Kašogiјem, a prije nedavne posjete američkog predsjednika Bliskom istoku, Bijela kuća ne samo da јe obećala da će pokrenuti temu ubistva i pitanja ljudskih prava sa rukovodstvom kraljevine, ali јe naveo da ne postoјe planovi za pregovore između predsjednika SAD i prestolonasljednika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 07:27