Džo Bajden / - EPA
14/10/2024 u 12:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Bajden: Spremni smo da pregovaramo o smanjenju nuklearnog naoružanja bez preduslova

SAD su spremne da pregovaraju sa Rusijom, Kinom i Sjevernom Korejom o smanjenju nuklearnog naoružanja bez preduslova, navodi se u pisanoj izjavi američkog predsjednika Džozefa Bajdena.

Ta izjava je izdata povodom dodjele ovogodišnje Nobelove nagrade za mir japanskom udruženju preživjelih od atomske bombe "Hidankjo".

Bajden smatra da svjetska zajednica "mora da nastavi da napreduje ka danu kada će konačno i zauvjek moći da svijet oslobodi nuklearnog oružja", prenosi B92.

Objavljen dobitnik Nobelove nagrade za mir

- Sjedinjene Američke Države su spremne da pregovaraju sa Rusijom, Kinom i Sjevernom Korejom bez preduslova za smanjenje nuklearne pretnje. Ni za naše zemlje ni za cijeli svijet nije od koristi da se usporava napredak u smanjenju nuklearnih arsenala. Smanjenje nuklearne prijetnje nije važno uprkos opasnostima savremenog svijeta, već upravo zbog njih. Ovi nuklearni rizici podrivaju norme i sporazume na čijem smo stvaranju zajedno radili i suprotstavljaju se vitalnom radu današnjih nobelovaca - rekao je američki predsjednik.

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov je ranije rekao da SAD pozivaju Rusiju na pregovore o strateškoj stabilnosti bez preduslova kako bi pokušale da obezbjede jednostranu vojnu prednost, ali je Moskva kategorički protiv toga.

Rjabkov je skrenuo pažnju na činjenicu da pozivi SAD na pregovore o strateškoj stabilnosti sa perspektivom sklapanja novog ugovora o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja imaju dvostruku svrhu.

Prije svega, Amerikancima su potrebna ograničenja nuklearnog arsenala Rusije uz istovremeno stavljanje u zagradu nuklearnog oružja svojih evropskih saveznika, kao i, naravno, ukupne prevage Zapada u oblasti nenuklearnog potencijala.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. oktobar 2024 12:17