Џозеф Бајден / - ФОТО: РТРС
06/01/2022 u 07:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бајденова администрација ће судски гонити све нападаче на Конгрес

Министар правде Мерик Гарланд е дао увјеравања да ће правда бити непристрасна и осудио неосноване наводе Доналда Трампа око проневјера током избора од 3. новембра 2020. године

Администрација председника САД Џоа Бајдена ће гонити све учеснике напада на амерички Конгрес 6. јануара 2021. године какав год да им је статус, рекао је амерички министар правде Мерик Гарланд.

Његово министарство се обавезује да ће сви нападачи на конгрес САД 6. јануара, без обзира на њихов статус, полагати рачуне пред правдом, било да су били присутни на тај дан или да су кривично одговорни за напад на демократију, рекао је Гарлнад у говору датом уочи прве годишњице тог напада, преноси Нова.рс.

Он је додао да ће следити чињенице гдје год да воде. Бившег републиканског предсједника Доналда Трампа оптужују његови критичари да је подстакао своје присталице да нападну Конгрес.

Министар није поменуо Трампа нити је указао да ли је бивши амерички предсједник предмет судске истраге.

Парламентарна комисија саставаљена углавном од демократских посланика покушава да утврди да ли је Доналд Трамп охрабривао или координисао насиље својих присталица против зграде Конгреса, и полицајаца који су је штитили. Пет полицајаца и једна демонстранткиња страдали за време тог напада, а 140 полицајаца било је повријеђено.

Гарланд је позвао на стрпљење наспрам највеће истраге у историји тог минстараства са више од 725 људи оптужених до сада и то у вријеме пандемије коронавируса.

Он је дао увјеравања да ће правда бити непристрасна и осудио неосноване наводе Доналда Трампа око проневјера током избора од 3. новембра 2020. године.

- Те оптужбе, које су подриле повјерење становништва у легитимитет наших избора, оспориле су више пута снаге безбједности и обавештајне агенције садашње и претходне администрације, као сваки суд, државни или савезни који их је разматрао - рекао је министар.

Он је рекао да су мирни изрази мишљења и идеологије, колико год она екстремна била, заштићене првим амандманом Устава али не и упућивање илегалних претњи, чињење зла или убијање некога.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:44