Џозеф Бајден / - ФОТО: РТРС
12/10/2021 u 20:33 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бајдену опада популарност међу бирачима

У низу националних анкета које су спроведене прошле недјеље, укупно 49,2 одсто анкетираних бирача не одобрава начин на који Бајден обавља дужност предсједника

​Амерички бирачи исказују своје неодобравање према предсједнику Џоу Бајдену, скоро девет мјесеци након што је он преузео дужност.

У низу националних анкета које су спроведене прошле недјеље, укупно 49,2 одсто анкетираних бирача не одобрава начин на који Бајден обавља дужност предсједника, док 44,5 одобрава. У пет недавних анкета регистровано је незадовољсто политиком 46. председника земље на сајту Рил Kлир Политикс, при чему су три биле позитивне.

Аналитичари кажу да је пад Бајденовог угледа нарочито снажан међу независним гласачима који су му помогли да прошле године порази тадашњег предсједника Доналда Трампа.

У јулу, на шестомјесечном обиљежавању свог предсједничког мантада, Бајден је уживао предност од девет процентних поена, али су до краја августа анкете показале да су амерички гласачи равномјерно подијељени у ставовима о њему.

Његова популарност је од тада је пала, па су политички аналитичари понудили неколико објашњења.

То је временски период који се поклапа са хаотичним повлачењем америчке војске из Авганистана након 20 година ратовања, кажу аналитичари. Они такође наводе политичке тензије у Вашингтону између републиканаца и демократа око повец́ања државног горњег лимита дуга и између прогресивних и умјерених демократских законодаваца о величини и обиму плана који је Бајден предложио за највец́е проширење мреже социјалне заштите у земљи у више од пет деценија.

Број новозаражеих коронавируса у земљи такође је порастао посљедњих мјесеци прије него је почео да пада, иако је скоро 70 милиона Американаца остало невакцинисано. Бајден је наложио вакцинацију или често тестирање на Kовид 19 за раднике у компанијама са 100 или више запослених, али су мандати контроверзни у неким дијеловима земље и у неким предузец́има и тек треба да ступе на снагу.

Демократи и републиканци у Сенату сложили су се крајем прошле недјеље о хитном повећању границе задуживања до почетка децембра, када ц́е се то питање морати поново да буде размотрено.

У међувремену, демократски посланици, по Бајденовом налогу, покушавају да смање његов приједлог потрошње на социјалну заштиту од 3,5 хиљаде милијарди долара и усвоје га заједно са двопартијским законима о инфраструктури до краја октобра.

Усвајање закона и слабљење опасности од коронавируса могли би да помогну Бајденовој позицији, али страница је примјетила да Бајден у овом тренутку има нижи рејтинг од свих предсједника осим два од 1945. године, међу којима је и Трамп.

На питање о паду Бајденове популарности, портпаролка Бијеле куће Џен Псаки недавно је рекла новинарима: "Ово је заиста тешко вријеме за нашу земљу. Још увијек се боримо са Kовидом, а многи људи су мислили да ћемо то проћи, укључујући и нас".

 - Нема сумње да то утиче на многа питања - рекла је она, попут ланца снабдијевања робом широке потрошње страних произвођача који су у застоју у америчким лукама због недостатка радника. Она је такође рекла да су људи забринути за своју безбједност и добробит на послу.

Псаки је додала: "Наш фокус је да пандемију ставимо под контролу и вратимо се у неку верзију нормале".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:17