Balkanska olimpijada iz fizike okupila oko 100 takmičara iz Balkana i Evrope / - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć
25/06/2024 u 08:41 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(FOTO) Balkanska olimpijada iz fizike okupila oko 100 takmičara iz Balkana i Evrope

Uručenjem nagrada najbolje plasiranim takmičarima, pohvala i specijalnih nagrada ostalim učesnicima, minulog vikenda na Filozofskom fakultetu u Nikšiću završena je 6. Balkanska olimpijada iz fizike.

Najbolje plasirani crnogorski takmičar je Jovan Janković, učenik Gimnazije „Slobodan Škerović“ iz Podgorice.  Аpsolutni pobjednik olimpijade Vlad Tudor Boloham, učenik iz Rumunije. Ekipni pobjednik olimpijade je ekipa iz Rumunije. Na olimpijadi je učestvovalo oko 100 učenika iz 13 zemalja Balkana i Еvrope.

image

Balkanska olimpijada iz fizike okupila oko 100 takmičara iz Balkana i Evrope

- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć

Predsjednik naučnog komiteta Оlimpijade Stevan Đurđević zadovoljan je organizacijom i plasmanom crnogorske ekipe.

„Čini mi posebno zadovoljstvo što je ovako važan događaj koji je bitan za obrazovanje 6. Balkanska olimpijada iz fizike organizovana u Crnoj Gori, odnosno u mom Nikšiću, gradu koji je pepoznat po značajnim ljudima iz oblasti nauke i kulture. Prema riječima svih učesnika, ovo je do sada najbolje organizovana olipijada iz fizike. Uzevši u obzir kvalitet učesnika ovo je ujedno i najteža olipijada. Crnogorski takmičari su na ovoj olimpijadi postigli zavidan uspjeh. Najbolji naš takmičar je Jovan Janković koji je osvojio srebrnu medalju i kome je izmaklo zlato za samo pola poena“, rekao je Đurđević koji je istakao da je crnogorska ekipa itekako ispunila očekivanja.

image

Balkanska olimpijada iz fizike okupila oko 100 takmičara iz Balkana i Evrope

- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć

- Ovo je za nas jedan važan korak jer nas za mjesec dana očekuje mnogo veče takmičenje, a to je svjetska olimpijada iz fizike, koja će se održati od 20. do 29. jula u Iranskom gradu Isfahanu. Mi smo se ove godine pokazali i kao dobri domaćini. Svi naši takmičari su obišli su Boku Kotorsku, Gospu od Škrpjela i žičarom do Lovćena.  Olipijadu su sponzorisali UNCG, odnosno Prirodno-matematički fakultet, Društvo matematičara i fizičara Crne Gore, kompanija Domen, Opština Nikšić, Ispitni centar CG, CKB, VG Grup i Luka Bar. Moram istaći i podršku hotela „Onogošt“ gdje su bili smješteni naši takmičari - zaključio je Đurđević.

Najbolje plasirani učenik iz Crne Gore je Jovan Janković, učenik Gimanazije „Slobodan Škerović“, sa samo pola poena manje od prvoplasiranih:

- Zadovoljan sam sa svojim uspjehom, mada kada sam čuo koliko mi je hvalilo do zlata, nije mi baš bilo svejedno. Sve u svem sam zadovoljan, jer sam otkrio šta su mi bile greške. Do sada sam išao ne nekolika međunarodna takmičenja iz fizike. Prošle godine na Balkanijadi u Draču osvojio sam bronzu, a evo u Nikšiću srebro. Prema tome u Iranu se nadam zlatu i da kompletiram sve - rekao je Janković.

Crnogorski tim činili su Mihailo Babić i Аndreja Popović koji su osvojili bronzane medalje i Nikša Bulatović koji ove godine prvi put učestvuje na Balkanijadi. Zadaci su, kako dodaju, bili teški ali su svi saglasni da je Crna Gora postigla odličan rezultat te da će se potrudilti da na narednim takmičenjima opravdaju plasman.

Оtvorena šesta Balkanska olimpijada iz fizike

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 08:46