/ - Фото: Скриншот
19/10/2021 u 10:16 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Балкански картел: Вођа живио као бизнисмен, "кавчани" прошверцовали тоне кокаина

Незапамћена међународна операција у којој је учествовало осам земаља довела је до подношења кривичних пријава против 61 осумњиченог из балканског наркокартела

Акција Еуропола, кодног назива " MUSALA", у којој је учествовало осам земаља трајала је двије године. Истражитељи  и оперативци су спроводили радње усмјерене на разбијању ланца шверца наркотика. Тако је процесуирана 61 особа, против које је подњета кривична пријава и заплијењено је скоро три тоне дроге. Међутим, као новији податак ових дјеловања полиције у међународној сарадњи јавља се и то да су углавном на удару Еуропола били чланови кавачког клана.

(ВИДЕО) Детаљи акције: На удару Еуропола већином "кавчани", пали због три тоне дроге

З.П.  држављанин Србије, ухапшен у  великој акцији у Ђирони у Шпанији а шпанска национална полиција означила га је као једног од вођа  балканског картела у овој земљи. Он је, према наводима истраге  наводно био и на челу словеначког огранка овог клана, прерноси Kurir.rs.

- Шеф организације, српски држављанин имао је пребивалиште у Видрересу, а у полицијским круговима био је означен као „високоризична особа, припадник балканског картела - преноси портал Periodiko de Aragon.

Истрага против З.П, како наводе медији, почела је после хапшења у Словенији, гдје је приведено више припадника картела који су били блиски „кавчанима“:

Кавчани на удару ЕУРОПОЛА

Како наводе медији у Словенији, управо је словеначки органак кавачког клана онај дио који чини већину процесуираних у овој акцији.

-Еуропол је представио детаље међународне операције у којој је учествовало осам земаља. Највише је пријављено осумњичених у Словенији - то је словенски дио клана Кавач-наводе тамошњи медији.

Незапамћена међународна операција у којој је учествовало осам земаља довела је до подношења кривичних пријава против 61 осумњиченог из балканског наркокартела који је Европу преплавио кокаином, јавља Еуропол. Ухапшено је њих 23, а међу њима има и држављана Црне Горе.

Током двије године заплијењено је 2,6 тона кокаина, 612.000 еура, 324 килограма марихуане, девет луксузних возила и пет мотоцикала.

.

- Шпанској полицији стигла је информација да се вођа крије у провинцији Ђирона. З.П. није био непознат полицији, јер се и 2020. године његово име помињало у склопу истраге о клану који је трговао марихуаном у Коста Брави, а он је и ту био означен као вођа групе.

У моменту када је стављен под надзор, како наводе медији, утврђено је да он станује у  улици, гдје има плац са три виле, и то у дјелу града у коме полиција ријетко врши контроле.

Велики увоз кокаина

Наиме, шпански истражитељи сумњају да је овај картел припремао велики увоз кокаина из Јужне Америке у Европу у прољеће ове године.

 - Уведене су посебне мјере надзора док су се криминалци кретали напријед -назад између Шпаније и Јужне Америке како би финализовали детаље о увозу кокаина од преко 1,25 тона. Истрага је убрзана у марту ове године када су челници овог картела отпутовали у Шпанију како би се припремили за долазак пошиљке кокаина. Ово је била превелика прилика да би органи реда пропустили: у раним јутарњим сатима 10. марта 2021, службеници шпанске националне полиције извели су истовремене рације у неколико градова ухапсивши тринаест особа, укључујући два главна човјека и полицајца који су сарађивали са криминалном организацијом - наводе у Еурополу.

 

- Трудио се да остане незапажен, имао је дневну рутину која не би указала да је на челу мафијашке организације. Устајао је између четири и пет сати ујутру, као да је бизнисмен, па одлазио на састанке с људима који су заправо трговци дрогом. Никада лично није био укључен у транспорт - пише Periodiko de Aragon.

- Друге две куће на имању Петровића служиле су за „бизнис“. Све куће су биле опремљене најмодернијим видео-надзором, а на дан хапшења у једној су пронађени килограми пупољака марихуане спремни за слање - преносе медији:

- Утврђено је да је овај дио мафијашке групе био посвећен узгоју и продаји марихуане, како би стекли новац који би улагали у куповину кокаина и дистрибуирали га по сјеверној Европи.

Ухапшени и држављани Црне Горе

Међу ухапшенима били су и Н. П. (1973), високопозиционирани члан организоване криминалне групе, црногорски држављанин са боравиштем у Новом Саду, Ј. Ј. (1964), држављанин Републике Србије са боравиштем у Шпанији, Р. Б. (1988) и М. М. (1987) из Београда, као и С. П. (1980) из Ћуприје.

У наставку акције у мају 2021. године Национална полиција је у Словенији оптужила још 48 припадника организоване криминалне групе због умјешаности у дистрибуцију кокаина и марихуане широм Европе. Укупно десет  осумњичених је ухапшено.

(Курир.рс, портал Дан,  Periodiko de Aragon)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:01