Илустрација / - полиција
25/10/2021 u 06:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Балканском рутом стиже 30 одсто авганистанског хероина

Према наводима чланка, у Авганистану би се производња опиjума могла назвати традиционалном пољопривредом, али треба имати у виду да хероин постаjе jедна од пошасти западног друштва

Отприлике 30 одсто укупне производње авганистанског хероина стиже балканском рутом између Црне Горе, Албаниjе, Србиjе и Косова, до jуга Италиjе, пише Политика.

Како се наводи у тексту италиjанског портала "Квотидиjано", своjеврсна куга опиjума се шири Авганистаном, а у питању jе зарада од 16,34 милиjарди долара коjом су обогаћени владари те земље – талибани.

Према наводима чланка, у Авганистану би се производња опиjума могла назвати традиционалном пољопривредом, али треба имати у виду да хероин постаjе jедна од пошасти западног друштва.

- Узгоj мака ниjе ништа друго до пољопривредна пракса, консолидована током вјекова. И управо из тог разлога Авганистанцима, поготово онима коjи живе у селима jужних провинциjа, немогуће jе обjаснити да jе то апсолутно зло", истиче се у чланку италиjанског портала.

Путеви дроге, како се истиче, од средње Азиjе воде до дроге до Истанбула, одакле jедан крак иде ка сјеверу, до Украjине и Русиjе, а други ка Балкану.

- У Европу, дакле, отприлике 30 одсто укупне производње авганистанског хероина стиже балканском рутом између Црне Горе, Албаниjе, Србиjе и Косова до jуга Италиjе - наводи се у чланку.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 23:10