/ - BEFUNKY
20/10/2021 u 06:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Без сусрета Баjдена и Путина у Риму: Наjмање четири лидера Г20 пропуштаjу самит

Владимир Путин изjавио jе да дефинитивно неће присуствовати састанку лидера Г20 од 30. до 31. октобра, и он jе трећи лидер коjи се формално повукао након новог jапанског премиjера и мексичког предсjедника

Наjмање четири лидера из Г20 изгледа да ће пропустити овомјесечни самит у Риму за коjи су се домаћини у Италиjи надали да ће то бити догађаj уз лично присуство, саопштили су дипломате и званичници.

Руски предсједник Владимир Путин изjавио jе у уторак да дефинитивно неће присуствовати састанку лидера Г20 од 30. до 31. октобра, и он jе трећи лидер коjи се формално повукао након новог jапанског премиjера Фумиjа Кишиде и мексичког предсjедника Андреса Мануела Лопеза Обрадора.

Путин и Кишида рекли су да ће пратити самит путем видео-везе, док jе портпарол Обрадора рекао да ће на његово мjесто послати министра спољних послова Марсела Ебрарда.

Друге земље се jош нису званично огласиле, али дипломатски извор у Риму jе саопштио да кинески предсjедник Си Ђинпинг вјероватно неће доћи.

Постоjала jе и неизвјесност око тога да ли ће се поjавити бразилски предсједник Жаир Болсонаро.

Насупрот томе, амерички предсједник Џо Баjден потврдио jе да ће доћи на самит, а очекуjу се и челници Аргентине, Аустралиjе, Канаде, Велике Британиjе, Француске, Њемачке, Индиjе, Индонезиjе, Jужне Кореjе, Jужноафричке Републике, Саудиjске Арабиjе, Турске и ЕУ.

Кишида остаjе код куће jер ће у Jапану 31. октобра бити одржани општи избори, док jе Обрадор ријетко путовао у иностранство откад jе ступио на дужност 2018. године. Он jе прескочио последњи самит Г20 у Jапану 2019. године прије почетка пандемиjе ковида 19.

Италиjански дипломата jе рекао да се чини да jе ковид 19, такође, главна брига за кинеског предсједника Си Ђинпинга, при чему jе Кина увела строг и дуг карантин за све оне коjи у земљу дођу из иностранства.

Си Ђинпинг ниjе напуштао Кину од jануара 2020. године, када jе озбиљност пандемиjе први пут постала очигледна.

Он jе видео-линком пратио неке међународне догађаjе, али се ниjе укључио у састанак Г20 о Авганистану, коjи jе Италиjа организовала раниjе овог мјесеца.

Ниjе наведено да ли ће он виртуелно учествовати на самиту Г20 ако не дође лично, саопштили су званичници.

Овогодишњи самит у Риму сматра се посебно важним jер долази непосредно приjе конференциjе УН о климатским промjенама коjа ће се одржати у Глазгову у Шкотскоj, гдје ће позициjа чланица Г20 бити веома важна.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 21:02