Džon Kirbi / - FOTO: TWITTER, MREžA X
15/08/2024 u 19:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Bijela kuća: Izrael postigao „veliko većinu“ svojih ciljeva u ratu

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi izjavio je da je Izrael postigao "veliku većinu" svojih vojnih ciljeva u ratu protiv palestinskog Hamasa.

Izraelski mediji prenose da je Kirbi rekao da je Izrael ubio hiljade boraca Hamasa i desetkovao na svim nivoima rukovodstvo te organizacije, koju smatra terorističkom, te dramatično umanjio njene vojne sposobnosti.

Kirbi je ipak potvrdio da Hamas još uvijek ima aktivne borce i da je još uvijek sposoban da koristi tunele da se kreće i skladišti oružje.

- Hamas nije samo vojna organizacija. To je ideologija, koja još uvek ne vjeruje u egzistenciju države Izrael, ideologija koja nastavlja da postoji u iskrivljenoj ideji da bi ono što se desilo 7. oktobra, trrebalo da se desi opet, tako da ćemo mi i dalje osiguravati da Izrael ima ono što mu je potrebno da se brani protiv te pretnje - rekao je Kirbi u brifingu telefonom.

Izraelski Benjamin Netanjahu je isticao da su ciljevi rata oslobađanje talaca, uništenje vojne i sposobnosti Hamasa za rukovođenje, te da palestinska enklava više nikada ne predstavlja prijetnju Izraelu.

(UŽIVO) Počeli pregovori u Dohi, broj poginulih u Gazi premašio 40.000

U napadu palestinskih ekstremista predvođenih Hamasom 7. oktobra je na jugu Izraela ubijeno oko 1.200 ljudi, mahom civila i oteto u Gazu odvedeno više od 250 talaca.

U Gazi je još uvijek zatočeno više od sto otetih, ali nisu svi živi, po podacima izraelske vojske.

U osvetničkom izraelskom bombardovanju i kopnenoj ofanzivi na Gazu poginulo je više od 40.000 Palestinaca.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 18:30