- архива / - Владимир Билчик
02/03/2022 u 09:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Билчик и Фајон: Србија да се усклади с политиком ЕУ и уведе санкције Русији

У изјави после данашњег усвајања резолуције ЕП о руској агресији на Украјину, Билчик и Фајон су навели и да се међународна ситуација „драматично променила од прошле недеље“ и да „нема простора за попуштање агресору“

Посланици Европског парламента (ЕП), Владимир Билчик и Тања Фајон, изјавили су да очекују да се Србија у потпуности усклади са заједничком спољном и безбједносном политиком Европске уније (ЕУ), што укључује увођење санкција режиму руског предсједника Владимира Путина због агресије на Украјину.

Билчик, извјестилац ЕП за Србију, и Фајон, шефица Делегације ЕП за односе са Србијом, навели су у заједничкој изјави да то „виде као важан и хитан сигнал да Србија подржава принципе и вриједности ЕУ и да је посвећена заједничком раду са европским партнерима ка миру“.

- Јединство међународне заједнице у супротстављању Путиновој агресији на Украјину од суштинског је значаја за сваки покушај учвршћивања мира и избегавања ширења рата који је покренуо Кремљ. Очекујемо да се Србија у потпуности усклади са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ, укључујући санкције усвојене против режима у Русији - навели су Билчик и Фајон, преноси Н1.

У изјави после данашњег усвајања резолуције ЕП о руској агресији на Украјину, Билчик и Фајон су навели и да се међународна ситуација „драматично променила од прошле недеље“ и да „нема простора за попуштање агресору“.

На сајту Европског парламента, уз изјаву Билчика и Фајон, указује се да је Влада Србије у недељу усвојила закључак Савјета за националну безбједност од 25. фебруара о кризи у Украјини.

- У закључку од 15 тачака наводи се да су Русија и Украјина за Србију увијек биле пријатељске земље и да је Србија пружала пуну и принципијелну подршку поштовању принципа територијалног интегритета Украјине. У закључку је наведено и да ће се Србија, када је ријеч о санкцијама, руководити искључиво заштитом сопствених виталних економских и политичких интереса - пише уз изјаву Билчика и Фајон.

Указује се да Србија, док подржава територијални интегритет Украјине, одбија да се придружи санкцијама ЕУ против Русије, да "није недвосмислено осудила руску војну агресију" и да је уз Босну и Херцеговину "једина земља на Западном Балкану која се није ускладила са позицијом ЕУ".

Европски парламент је у уторак усвојио резолуцију којом осуђује агресију Русије на Украјину, изражава дубоко жаљење због непридруживања Србије санкцијама које је ЕУ увела Русији, и указује да неусклађивање са спољном политиком ЕУ штети процесу придруживања Србије Унији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 20:17