/ - ФОТО: јутјуб, принтскрин
13/12/2021 u 16:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Бивша данска министарка осуђена на затвор због раздваjања мигрантских парова

Ингер Стоjберг проглашена jе кривом за намерно кршење закона о министарскоj одговорности

Бивша данска министарка за имиграциjу и интеграциjу осуђена jе у понедељак на два месеца затвора, због незаконитог раздваjања неколико парова коjи су тражили азил, jер jе жена била малољетна.

Ингер Стоjберг проглашена jе кривом за намерно кршење закона о министарскоj одговорности. Казна jе строги затвор од 60 дана - обjавио jе суд.

Оптужена да jе прекршила Европску конвенциjу о људским правима, наложивши раздваjање парова коjи су тражили азил, од коjих су неки имали децу, jер су жене биле млађе од 18 година, Стоjберг се изjаснила да се не осјећа кривом, саопштава Н1.

Године 2016. раздвоjена су 23 пара, а да њихови случаjеви нису били претходно поjединачно размотрени, због налога коjи jе дала министарка.

Потом су смјештени у одвоjене прихватне центре док им се не размотри захтев за азилом.

Парламент сада мора да одлучи да ли ће Стоjберг бити одузет посланички имунитет.

Стоjберг jе била министарка за усељавање од 2015. до 2019. у Влади десног центра, коjу jе подржавала десна популистичка Данска народна странка, коjа се противи усељавању. Хвалила се да jе заслужна за усваjање више од 110 амандмана коjима су ограничена права странаца у земљи.

Њен случаj jе тек трећи пут од 1910. да jе неки политички званичник морао да одговара пред 26 судиjа посебног суда у Данскоj коjи суди министрима коjи су злоупотребили дужност.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 11:57