/ - Ilustracija
04/12/2023 u 20:22 h
Gordana BojanićGordana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bivši američki diplomata optužen da je decenijama bio kubanski špijun

U optužbi podnijetoj Saveznom sudu u Majamiju on je između ostalog optužen da je bio ilegalni agent strane države

Bivši američki diplomata koji je bio i ambasador u Boliviji, optužen je da je decenijama radio kao "krtica" za obavještajnu službu Kube, saopštio je Sekrearijat SAD za pravosuđe.

Tek otpečaćeni sudski dokumenti navode da je Manuel Roča obavljao „tajne aktivnosti“ za kubansku državu bar od 1981. godine, uz sastanke s kubanskim obavještajcima, a američkim državnim zvaničnicima je davao lažne informacije o svojim putovanjima i kontaktima.

U optužbi podnijetoj Saveznom sudu u Majamiju Roča je između ostalog optužen da je bio ilegalni agent strane države.

Sedamdesetrogodišnji bivši diplomata je dvije decenije bio u američkoj službi, dijelom na vodećim položajima u Boliviji, Argentini i Američkom interesnom odjeljenju u Havani.

Optužnica navodi njegove ilegalne veze s kubanskom obavještajnom službom još od 1981. godine, kada se zaposlio u Stejt departmentu, i sve do napuštanja američke savezne vlade dvije decenije kasnije.

Američki Federalni istražni biro (FBI) je prošle godine saznao za to i namjestio Roči niz tajnih sastanaka s nekim ko mu se predstavljao kao kubanski obavještajac.

Jedan takav sastanak je bio u Majamiju prošle godine kada je Roča rekao da ga je obavještajna služba uputila da vodi normalan život, a sagovorniku je kazao i da se uvijek bojao da ga neko ne oda jer bi to „ugrozilo sve što smo uradili“ – navedeno je u optužnici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 13:41