Podmornica Titan / - PODMORNICA TITAN
21/06/2023 u 17:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bivši komandat ruske flote o nestaloj podmornici: Može se izvući

Bivši zamjenik šefa ruskog Ministarstva za vanredne situacije Mihail Falejev sugerisao je da bi podmornica moralo da se zaglavi u olupini Titanika

Nestalu podmornicu, koja je istraživala olupinu Titanika, moguće je podići sa dubine od 3,8 kilometara, rekli su bivši komandant ruske Sjeverne flote (1999-2001) admiral Vjačeslav Popov i bivši komandant Baltičke flote (2001-2006) admiral Vladimir Valuev.

Spasilačke ekspedicije su potvrdile u ponedjeljak nestanak podmornice sa posadom, dizajnirane da doprema turiste na mjesto potonuća Titanika. U njoj se nalazi petoro ljudi, a komunikacija sa njima je nestala otprilike 1 sat i 45 minuta nakon ronjenja u nedjelju.

Bivši zamjenik šefa ruskog Ministarstva za vanredne situacije Mihail Falejev sugerisao je da bi podmornica moralo da se zaglavi u olupini Titanika. Takođe je iznio verziju kvara u sistemu pomjeranja balastnog vazduha.

- Moguće je da ljudi budu spaseni, postoji tehnologija za to. To je teška stvar, ali je moguće – čak i sa takve dubine. Ako postoji ovakva podmornica, postoje i druge – spasilačke, drugačije namjene koji se mogu koristiti. Ako se one upotrijebe, onda sam ubijeđen da ima mogućnosti da se podmornica podigne - rekao je Popov.

Trka sa vremenom u potrazi za podmornicom: Nestali i milijarder i pakistanski bogataš

Admiral Vladimir Valuev takođe smatra da je moguće podići podmornicu sa dubine od 3,8 kilometara.

- Postoje dubokomorske podmornice, najvažnije je pronaći ih, a onda je stvar tehnologije. Samo je nekako otkačite, vucite i podignite - dodao je Valuev.

Admiral je naveo primjer uspješne operacije spasavanja u avgustu 2005. godine na Kamčatki. Tada se incident dogodio na podmornici za operacije traganja i spasavanja AS-28.

Podmornica, koji je prevozila sedam ljudi, nije uspjela da izroni u zalivu Berezovaja oko 75 kilometara južno od Petropavlovsk-Kamčatskog. Na dubini od 190 metara uređaj se zapleo u ribarske mreže i kablove obalske infrastrukture Pacifičke flote.

Nakon neuspješnih pokušaja da se podmornica odvuče na dubinu gdje bi mogli da se koriste ronioci, ruski spasilački brod KIL-27 stigao je na lice mjesta, noseći britanske spasioce sa dubokomorskim robotskim podmornicom Scorpion-45. Uspostavili su video vezu sa posadom i uspjeli su da oslobode rusku podmornicu u roku od osam sati. Zdravstveno stanje svih članova spašene posade bilo je normalno.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 05:08