Горбачов / -Фото: Спутњик
17/08/2021 u 13:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бивши совјетски лидер: НАТО мисија у Авганистану је од почетка била осуђена на пропаст

САД су требале да признају грешку много раније, сматра Горбачов

Бивши лидер СССР-а Михаил Горбачов који је 1989. године надгледао повлачење совјетских снага из Авганистана изјавио је да је мисија НАТО у тој земљи од почетка била осуђена на пропаст.

- НАТО и САД су требале да признају грешку много раније. Најважније је извући поуку из онога шта се десило и осигурати да се сличне грешке не понове. Америчка војна кампања била је грешка од почетка, иако је Русија подржавала у раним фазама - нагласио је Горбачов.

Према његовим ријечима, попут осталих сличних пројеката у самом средишту се налази претјерано увеличавање пријетње и лоше дефинисане геополитичке замисли.

Он сматра да се свему томе могу придодати нереални покушаји демократизације друштва које чини велики број племена.

Аналитичари наводе да је Горбачов сматрао да је присуство совјетских снага у Авганистану политичка грешка која исцрпљује драгоцјене ресурсе у вријеме када је СССР пролазио кроз промене.

Власти које је подржавао СССР у Авганистану опстале су још три године након повлачења већине снага, али никада се нису опоравили од одлуке Москве да им прекине помоћ након распада Совјетског савеза у јануару 1992. године и свргнути су касније током исте године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:34