/ - UNSPLASH, ZATVOR- ILUSTRACIJA
03/03/2023 u 10:58 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bjeloruski nobelovac osuđen na 10 godina zatvora

Bjelorusija "treba široki građanski dijalog usmjeren na nacionalno pomirenje", rekao je on

Bjeloruski nobelovac Aleš Bjaljacki osuđen je na 10 godina zatvora na sudu u Minsku zbog navodnih finansijskih malverzacija. On je za optužbe rekao da su politički motivisane, prenosi RSE.

Na suđenju 13. februara Bjaljacki je rekao sudu u Minsku da je slučaj politički motivisan od samog početka pošto su istražioci trebali da ispune zadatak kako zatvorili branioce ljudskih prava "po svaku cijenu".

Bjaljacki je takođe rekao da su izvještaji državnih medija o Vjasni i njenom radu bili vrlo pristrani i primijetio da je jedan od četvorice advokata koji su ga branili tokom 18 mjeseci od otvaranja slučaja bio u zatvoru osam godina, dok su dvojici drugih oduzete dozvole za rad.

-Ovaj pritisak bez presedana nametnut adokatima pokazuje u kakvim opasnim okolnostima moraju braniti svoje klijente- rekao je Bjaljatski.

Bjaljatski je dodao da je situacija u zemlji od spornih predsjedničkih izbora u avgustu 2020. bila praćena stalnim masovnim gušenjem neslaganja, branioca prava, novinara i demokratskih institucija i dalje dramatična.

Bjelorusija "treba široki građanski dijalog usmjeren na nacionalno pomirenje", rekao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 01:07