Entoni Blinken / - EPA-EFE/JUAN IGNACIO
24/10/2024 u 16:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Blinken najavio dodatnih 135 miliona dolara pomoći Palestincima

Državni sekretar SAD Entoni Blinken najavio je dodatnih 135 miliona američke pomoći Palestincima, pozivajući na prekid vatre u Gazi.

- Danas mi najavljujemo dodatnih 135 miliona dolara humanitarne pomoći, za prečišćavanje vode, zdravstvenu njegu za Palestince u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, kao i u regionu -  najavio je Blinken u Kataru, navodeći da će se time ukupna pomoć SAD povećati na 1,2 milijarde dolara od 7. oktobra, kada je Hamas napao jug Izraela, prenio je Frans pres.

Blinken je posle razgovora u Dohi izjavio da procjenjuje da će se pregovarači sastati u narednim danima da diskutuju o sporazumu o prekidu vatre kako bi se okončao rat Izraela u Gazi.

Blinken: Postoji realna šansa za postizanje sporazuma o oslobađanju talaca nakon ubistva lidera Hamasa

Američki državni sekretar je najavio pomoć Palestincima stojeći pored premijera Katara šeika Muhameda bin Abdulrahmana al Tanija i dodao da su razgovarali o opcijama kako da se smrt lidera Hamasa Jahje Sinvara iskoristi da se zasad neuspeli pregovori pokrenu napred.

Katarski premijer je rekao da će njegova zemlja s Egiptom i SAD nastaviti nastojanja za postizanje prekida vatre u Gazi, oslobađanje izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika, prenosi N1.rs.

- Ovaj bolni period u regionu trebalo bi da se okonča -  rekao je premijer Al Tani koji je takođe ministar spoljnih poslova.

On je rekao i da će se američki pregovarači sastati s izraelskim u Dohi kako bi se postigao preokret.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

24. oktobar 2024 16:11