Жозеп Борељ / - СЛОБОДНИ ИЗВОРИ
26/09/2021 u 16:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Борел: Косово и Србиjа мораjу наћи рjешење, долазак главних преговарача у Брисел наредних дана први позитиван корак

Понављамо – очекуjемо и од Косова и од Србиjе да се врате поспjешивању окружења коjе води до помирења, регионалне стабилности и сарадње за добробит своjих грађана

Високи представник ЕУ Жозеп Борел рекао jе да наставља пажљиво да прати ситуациjу на сjеверу Косова и поручио обиjема странама да су “неприхватљиве” све додатне провокациjе или jедностране и некоординисане акциjе.

– Србиjа и Косово мораjу да безусловно деескалираjу ситуациjу на терену тиме што ће се одмах повући специjалне полициjске jединице и склонити блокаде на путевима – навео jе Борел у саопштењу Европске службе за спољне послове (ЕЕАС).

Он jе рекао да Србиjа и Косово мораjу наћи рjешења да се смири ситуациjа и договорити се о томе како ићи напред, као и да ће ЕУ „активно подржати те напоре“.

„И косовске и српске вође у пуноj су мjери одговорне за било коjе ризике за безбjедност и добробит заjедница на Косову и у Србиjи. Jа сам то нагласио у своjим позивима предсjеднику Вучићу и премиjеру Куртиjу ове недjеље“, рекао jе Борел.

Како jе нагласио, диjалог уз посредовање ЕУ остаjе jедина платформа где се разматраjу и рjешаваjу сва отворена питања између страна, укључуjући питања коjа се односе на слободу кретања и регистарске таблице и рекао да „снажно позива Косово и Србиjу да jе искористе“.

Долазак оба главна преговарача у Брисел наредних дана jе први позитиван корак, рекао jе Борел и додао да jе пресудно да они дођу са мандатом да разговараjу о томе како ићи даље и наћи одржива рjешења коjа су у интересу грађана.

– Понављамо – очекуjемо и од Косова и од Србиjе да се врате поспjешивању окружења коjе води до помирења, регионалне стабилности и сарадње за добробит своjих грађана. То jе пресудно за постизање свеобухватног и правно обавезуjућег споразума о нормализациjама њихових односа, што jе потребно и за обиjе стране да напредуjу на свом путу ка ЕУ – рекао jе Борел.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:03