Жозеф Борељ / - ФБ
22/02/2022 u 19:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Борел: Санкције ће забољети Русију

- Данас смо се договорили да уврстимо 351 представника руске Думе, који су гласањем прекршили међународно право и теритроријални интегритет и суверенитет Украјине, на нашу листу санкционисаних особа - рекао је Борел

Шеф дипломатије ЕУ Жозеф Борел изјавио је да је 27 чланица ЕУ данас једногласно усвојило пакет санкција који ће, како је навео, "забољети Русију и то снажно", а које погађају руководећи, финасијски и одбранбени сектор Русије, укључујући и трговински сектор Доњецка и Луганска.

- Данас смо се договорили да уврстимо 351 представника руске Думе, који су гласањем прекршили међународно право и теритроријални интегритет и суверенитет Украјине, на нашу листу санкционисаних особа - рекао је Борел.

Он додаје да су се чланице ЕУ договориле да санкционишу и 27 особа и ентиета који подривају или пријете украјинском интегритету, сувренитету и независности, међу којима су они који су доносили одлуке којима је пријећено Украјини, ентети који су их финасирали, они који су имали улогу у инвазији и дестабилизацији и они који су водили рат дезинфомацијама против Украјине.

 - Санкцијама циљамо и еконосмке односе између ЕУ и два региона, као што смо урадили у случају Крима, како бисмо обезбиједили да они који су одговорни заиста осјете економске посљедице нелегалних и агресивних потеза -  каже Борел.

Он додаје да усвојене санкције погађају и руску државу и Владу тако што им онемогућавају приступ финсијском тржишту и услугама ЕУ, чиме се лимитира финансирање њихове политике.

Пакет је, према ријечима Бореља, комплетиран одлуком Њемачке да заустави рад гасовода Сјеверни ток 2.

Борел је упозрио да ће ЕУ, у зависности од развоја ситуације, проширити списак санкција против одговорних за украјинску кризу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 08:06