Жозеп Борељ / - Жозеп Борељ
13/01/2022 u 17:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Борељ упозорио Русију на посљедице у случају агресије на Украјину

Борељ је, како преносе агенције, одбацио спекулације да је ЕУ изузета из разговора које су САД и Русија почеле по питањима безбједности на европском континенту са фокусом на деескалацију тензија у и око Украјине

Европска унија (ЕУ) подржава интегритет и територијални суверенитет Украјине, рекао је шеф дипломатије ЕУ, Жосеп Борељ и упозорио Русију да не предузима активности које би додатно угрозиле стабилност и безбједност те државе.

- Свака даља агресија против Украјине имаће велике и озбиљне посљедице по Русију - поручио је Борељ на неформалном састанку министара безбједности ЕУ, који се одржава у Бресту, у Француској.

Борељ је, како преносе агенције, одбацио спекулације да је ЕУ изузета из разговора које су САД и Русија почеле по питањима безбједности на европском континенту са фокусом на деескалацију тензија у и око Украјине.

Он је нагласио да је ЕУ у константним контактима са админстрацијом у Вашингтону и то ”на свим нивоима” почев од предсједничких, преко шефова дипломатија и других.

- Разговори и координација ЕУ и САД су континуирани и тако ће бити и у будућности. Имамо увјеравања да се ништа неће договорити о европској безбједности без учешћа и консултација са Европљанима - изјавио је Борељ.

Он је поручио да ЕУ наставља подршку Украјини и то кроз помоћ у јачању оторности земље против хибридних и сајбер напада, али и финансијском помоћу од 30 милиона еура за јачање логистичких капацитета украјинске војске.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 10:40