Žozep Borelj / - EPA
12/08/2024 u 14:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Borelj zahtijeva sankcije za Ben Gvira i Bezalela Smotriča: Podstiču na ratne zločine

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj pozvao je u novom saopštenju da se razmotre sankcije protiv radikalnih izraelskih ministara Itmara Ben Gvira i Bezalela Smotriča.

- Dok svijet poziva na prekid vatre u Gazi, ministar Ben Gvir poziva na smanjenje goriva i pomoći civilima. Kao i zloslutne izjave ministra Smotriča, ovo je podsticanje na ratne zločine. Sankcije moraju biti na našem dnevnom redu za EU - rekao je on.

Borelj je naveo da podržava visokog komesara UN za ljudska prava Volkera Turka u njegovim oštrim osudama.

- Pozivam izraelsku vladu da se nedvosmisleno ogradi od ovih podsticanja na činjenje ratnih zločina i pozivam je da se u dobroj namjeri uključi u pregovore koji omogućavaju SAD, Kataru i Egiptu momentalni prekid vatre - rekao je Borelj.

Podsjećamo, Ben Gvir je rekao da treba blokirati snabdijevanje Gaze gorivom i hranom i da će to brzo dovesti do pokoravanja. Smotrič je dodao da bi bilo opravdano ubiti dva miliona Palestinaca, ali da to ne mogu učiniti zbog međunarodne situacije.

Prošlog mjeseca, američki zvaničnici su za The Times of Israel rekli da Bajdenova administracija razmatra uključivanje oba ministra u sankcije protiv ekstremističkih doseljenika optuženih za napade na Palestince na Zapadnoj obali.

(UŽIVO) Hezbolah: Pogodili smo opremu za nadzor u sjevernom Izraelu

Dva američka zvaničnika rekli su da je ta ideja nekoliko puta iznijeta. Američki predsjednik Džo Bajden je prvobitno odbacio tu ideju, tvrdeći da SAD ne bi trebalo da sankcionišu izabrane zvaničnike.

Ali predlog se ponovo pojavio kako su nastavljeni napadi izraelskih naseljenika na Palestince, a izraelske vlasti su nastavile da preduzimaju korake da prošire svoj otisak na Zapadnoj obali, rekli su zvaničnici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 10:11