Kir Stramer / - Britanski parlament
02/10/2024 u 13:05 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Britanski premijer u posjeti Briselu, odlučan da uspostavi „pragmatičnije i zrelije odnose sa EU“

Britanski premijer Kir Starmer danas je stigao u jednodnevnu posjetu Briselu kako bi popravio odnose sa EU, narušene još od "Bregzita"

Uoči posjete, Starmer je izjavio da je odlučan da "uspostavi pragmatičnije i zrelije odnose sa Evropskom unijom".

Starmer planira da razgovore usmjeri na bezbjednost, migracije i trgovinu. On treba da održi razgovore sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predsjednikom Savjeta EU Šarlom Mišelom i predsjednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom.

- Velika Britanija je nesumnjivo jača kada radi sa svojim najbližim međunarodnim partnerima. Ovo nikada nije bilo važnije nego danas s obzirom da rat, sukobi i nesigurnost kuaju na vrata Evrope - naveo je Starmer u izjavi koju je njegov kabinet objavio uoči posjete Briselu, piše Asošiejted pres, prenose regionalni mediji.

Starmer je kazao da je odlučan da godine Bregzita ostavi u prošlosti i „uspostavi pragmatičnije i zrelije odnose sa Evropskom unijom“.

Bolja saradnja, dodao je, „donijeće sigurnost naših granica, našu bezbjednost i podsticanje ekonomskog rasta“.

Od kada je stupio na dužnost u julu, Starmer je obećao da će smanjiti neke od barijera uvedene nakon Bregzita za ljude i dobra koje su narušile veze između Britanije i EU.

Starmer, međutim, insistira na tome da neće poništiti Bregzit, niti se ponovo pridružiti jedinstvenom tržištu EU i carinskoj uniji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. oktobar 2024 13:06