/ Брутална кампања - FREE IMAGES
05/06/2021 u 22:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Брутална предизборна кампања: У Мексику убиjен 91 политичар

Према наводима медиjа, иза убистава стоjе мафиjашки кланови

У Мексику ће 6. jуна бити одржани општи избори, а предизборну кампању обиљежило jе брутално насиље у ком jе убиjен 91 политичар, међу коjима jе било 36 кандидата на предстоjећим изборима.
Према наводима медиjа, иза убистава стоjе мафиjашки кланови.

Кандидат за градоначелника општине Казонес у држави Веракруз из опозиционе странке Грађански покрет Рене Товар, убиjен из ватреног оружjа у свом дому у ноћи 5. jуна. Он jе последња, 91. жртва предизборног насиља.

Из политичке организациjе Грађански покрет саопштили су да осуђуjу убиство.

- Наjоштриjе осуђуjемо кукавички атентат на Ренеа Товара, кандидата за градоначелника Казонеса де Еррера. Jош jедном захтијевамо да влада Мексика и (савезно) Министарство унутрашњих послова ураде своj посао: гарантуjу живот и безбједност Мексиканаца суочених са изборима - обjављено jе на Твитеру.
Кандидаткиња за градоначелницу Моролеона Алма Бараган исто из редова Грађанског покрета, погођена jе прије неколико дана с више метака и преминула jе само неколико минута након што jе позвала све своjе присталице на предизборни скуп.

„Данас jе посебан дан“, казала jе Алма Бараган (61) узбуђено у камеру. Тим видеом она jе као кандидаткиња за градоначелницу Моролеона, града у централном Мексику, позвала своjе присталице на предизборни скуп. То jе било њено последње обраћање.

Према подацима консултантске фирме Етелект, у предизборноj кампањи 2021. године у Мексику убиjен jе 91 политичар, од коjих jе су 36 кандидати на предстоjећим изборима.

Према статистикама у току jе jедна од наjкрвавиjих предизборних кампања од 2000. године.

У Мексику се у сјутра одржаваjу општи избори за 500 посланика Доњег дома Савезног парламента, 15 гувернера и неколико стотина градоначелника.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 06:53