Donald Tramp / FOTO: EPA-EFE/JUSTIN LANE
31/05/2024 u 20:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Čak i ako ode u zatvor, Tramp može da se kandiduje – ali ne može da glasa

Donald Tramp je prvi američki predsjednik osuđen za krivično djelo. Ustavu SAD ga ne sprečava da se kandiduje za najvišu funkciju u zemlji. Ali Trampovo pravo da glasa na Floridi na izborima u novembru zavisiće od toga da li je osuđen na zatvorsku kaznu i da li je odslužio do izbora.

Dvanaestočlana porota suda u Njujorku proglasila ga je krivim po 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovnih spisa, da bi prikrio šemu za korupciju pred izbore 2016. godine.

Sada, kada je u jedinstvenoj poziciji bivšeg predsjednika i aktuelnog predsjedničkog kandidata, koji je proglašen krivim za teška krivična djela za koje je propisana kazna do 20 godina zatvora, Tramp još  ima pravo žalbe.

- Ovo je sramota, ovo je namješteno suđenje, a sudija je korumpiran. Prava presuda vidjeće se 5. novembra. Svima je jasno šta se ovdje desilo. Državni tužilac je Sorošev plaćenik. Nismo ništa loše uradili. Ja sam nevin čovjek - rekao je Tramp sinoć.

Sudija Huan Merčan objaviće kaznu 11. jula u 10 sati, četiri dana prije nego što republikanci i zvanično proglase Trampovu predsjedničku kandidaturu, prenosi N1.rs.

Bajden o Trampovoj presudi: Niko nije iznad zakona

- Dvanaest običnih porotnika odlučilo je na osnovu dokaza i zakona, i samo na osnovu dokaza i zakona. Njihovo razmatranje dovelo ih je do jednoglasnog zaključka, van razumne sumnje da je optuženi Donald Džej Tramp kriv - rekao je Alvin Brag, viši državni tužilac u Njujorku.

Tramp nakon presude: Sudija izgleda kao anđeo, ali je zaista đavo

Obični Amertikanci, bar prema medijskim anketama, ne vjeruju da se to događa tajkunu i političaru.

- Razmišljam o njemu kao o teflonskom Donu. Sve što bacite na njega, nikad se ne zalijepi. Mislim da će se izvući-rekla je jedna gospođa.

- Nisam baš veliki optimista u pogledu njega. Nemam osjećaj kako će to sve ispast - dodala je jedna djevojka.

Za medije senzacija koju pedstavlaj presuda Trampu, znači samo veće tiraže i više uzbuđenja.

Ali Tramp lično misli da je Amerika dotakla dno.

- Samo želim da kažem da je ovo veoma tužan dan za Ameriku. Ceo svet gleda, a ovo je veoma tužan dan za Njujork. A spoljni svet gleda, i neće da seli posao u Njujork. A to će koštati grad i državu trilione dolara“, ponovio je on sinoć.

Cijeli svijet zaista prati priču o Trampu. Peking, koji ni u doba njegovog predsjedavanja, ni od kad je Bajden na vlasti nema dobre odnose sa Vašingtonom, samo je prenio udarnu vijest, ali Moskva ima i svoje tumačenje.

- Znamo da sudska presuda tek treba da bude objavljena. Ali, činjenica je da se političkim rivalima napadaju svim legalnim i nelegalnim sredstvima, Očigledno je – to cijelo svijet vidi -  rekao je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.

(N1.rs)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. jul 2024 21:46