симбол НАТО-а / - WIKIPEDIA
23/09/2021 u 10:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Челници НАТО-а и УН-а разговарали о јачању сарадње

Лидери НАТО-а и УН-а састали су се у Њујорку на маргинама 76. засједања Генералне скупштине УН-а, а тема разговора била су и дешавања у Авганистану

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг разговарао је синоћ са генералним секретаром Уједињених нација (УН) Антониом Гутерешом  о јачању сарадње на рјешавању глобалних проблема, јавља Анадолу Агенцy (АА), преносе медији.

Лидери НАТО-а и УН-а састали су се у Њујорку на маргинама 76. засједања Генералне скупштине УН-а, а тема разговора била су и дешавања у Авганистану.

Из НАТО-а је саопшено да је Столтенберг информирао Гутереша о напорима које НАТО улаже у процесу евакуације угрожених Авганистанаца те да му је скренуо пажњу на важност позивања талибана на одговорност и обавезе, укључујући поштивање слободе кретања, људских права и борбе против тероризма.

Двојица лидера су разговарала и о другим глобалним сигурносним изазовима, укључујући климатске промјене, а Столтенберг је рекао да је сузбијање климатских промјена постало кључни посао за НАТО и да савез подузима мјере с јасном политичком опредијељеношћу савезника за значајно смањење војних емисија.

Напомињући да се сарадња између НАТО-а и УН-а проширила у посљедњој деценији, у саопћењу се наводи да приоритетна подручја заједничког рада укључују подршку НАТО-а мировним операцијама УН-а, борбу против тероризма, заштиту цивила и жена, мировни и сигурносни програм.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 17:05