/ - PHOTO BY BEXAR ARMS ON UNSPLASH (ilustracija)
16/04/2022 u 18:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Чешка: Не треба нам сагласност Русије за извоз старог совјетског оружја

Министарка одбране Јана Чернохова упозорила је да је нота дио покушаја Русије да одговори западне земље да помажу оружјем Украјини

Чешки министри спољних послова и одбране одбили су данас ноту Русије да Праг мора да тражи сагласност Москве за даљи извоз старог совјетског оружја трећим земљама, оцјењујући је као потпуну бесмислицу и "јадан покушај" да се спријечи слање оружја и друга војна помоћ Украјини, јављају агенције преносе медији.

-Русија је упутила ноту и упозорила да без њене дозволе не смијемо да дајемо трећим земљама старо совјетско оржује. Министарство није реаговало на ту ноту нити ће. То је бесмислица и ту не постоји клаузула у вези са реекспортом. То је само даљи начин како Русија лажима покушава да заустави нашу подршку Украјини- казао је шеф чешке дипломатије Јан Липавски.

Министарка одбране Јана Чернохова упозорила је да је нота дио покушаја Русије да одговори западне земље да помажу оружјем Украјини.

-Русија тренутно настоји да одговори западне земље од помоћи Украјини, пријетњама, уцјењивањем и ширењем дезинформација. У овом случају тврди да Чешка без дозволе Русије не смије да извози бивше совјетско оружје. То је бесмислица, само још један дрзак и јадан покушај- казала је министарка одбране.

Чешка спада међу оне чланице НАТО које од почетка напада Русије на Украјину помажу оружјем и војном опремом, а до сада је та помоћ достигла вриједност 44 милиона еура. Отприлике још толико прикупили су чешки грађани и послали на рачун украјинске амбасаде у Прагу за набавку оружја и војне опреме.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 02:52