Platforme nafte / - SHUTTERSTOCK
14/01/2023 u 09:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Cijene nafte iznad 84 dolara

Na londonskom tržištu cijena barela je bila viša 31 cent i iznosila je 84,34 dolara, dok je na američkom porasla 44 centa na 78,83 dolara

Nada u normalizaciju kineske potražnje podigla je u petak cijene nafte na svjetskim tržištima.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila viša 31 cent i iznosila je 84,34 dolara, dok je na američkom porasla 44 centa na 78,83 dolara, prenosi SEEbiz.

Trgovci je ohrabrila pojačana kupovina nafte i oporavak drumskog saobraćaja u Kini. Jačanje globalne potražnje i ponovno otvaranje Kine mogli bi gurnuti cijene nafte iznad 100 dolara po barelu ove godine, smatraju stručnjaci investicionog diva Goldman Sachs (Sax).

"Šta znači ponovno otvaranje? Šta je do sada neiskorišteno? Avioni, vozovi, automobili. Pokrenite ih ponovo i dobićete veliku potražnju za naftom”, rekao je za Bloomberg Jeff Curry, globalni voditelj robnih istraživanja u Goldman Sachsu.

Američka investiciona banka očekuje da će se sirova nafta Brent trgovati po 110 dolara po barelu do četvrtog kvartala ove godine i kaže da će potražnja za naftom ove godine porasti 2,7 miliona barela dnevno (bpd).

Ipak, u drugoj polovini ove godine tržište bi se moglo vratiti u deficit, upozoravaju ekonomisti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 23:44