Оливер Вархељи / - фото: Твитер
12/01/2022 u 15:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Чланови Европског парламента траже истрагу против Вархељија због сумње да подржава Додика

Парламентарци из неколико политичких групација истичу како прате ситуацију у Босни и Херцеговини те наглашавају како је територијални интегритет БиХ кључан не само за локалну, већ и за регионалну, али и европску перспективу.

Тридесет чланова Европског парламента упутило је писмо предсједници Европске комисије Урсули фон дер Лајен у којој се позива на покретање истраге о улози Европског комесара за проширење ЕУ Оливера Вархељија у помагању сепаратистичким активностима Милорада Додика у БиХ.

У писму упућеном Урсули фон дер Лајен, парламентарци из неколико политичких групација истичу како прате ситуацију у Босни и Херцеговини те наглашавају како је територијални интегритет БиХ кључан не само за локалну, већ и за регионалну, али и европску перспективу.

- Због тога смо изузетно узнемирени посљедњој ексалацији политичких тензија у БиХ које потпирује Милорад Додик, члан Предсједништва БиХ. Уколико Додик настоји подијелити државу и успоставити независну РС повлачењем из институција Босне и Херцеговине и успостављањем независних тијела на територији РС-а, те уколико у томе буде успјешан, посљедице ће се осјетити далеко изван граница БиХ, а тешке посљедице осјетиће и европска вањска политика - наводи се у писму, преноси Кликс.ба.

У писму, парламентарци истичу како Европска комисија има кључну улогу у осигуравању поштовања закључака Дејтонског споразума и осигуравању мира у БиХ.

- Не дијеле све земље Европске уније ове циљеве. Извјештава се о томе да тренутна мађарска влада активно подржава Додикову кампању подјеле БиХ и кроз 100 милиона еура помоћи коју Мађарска даје РС-у уочи Општих избора у Босни и Херцеговини - наводи се.

Након тога, парламентарци су се осврнули на рад Европског комесара за проширење ЕУ Оливера Вархељија и његову улогу у подржавању Милорада Додика.

- Још више узнемирава објављени документ који је потписао шеф Европске делегације у БиХ Јоханн Саттлер у којем стоји да се Оливер Вархељи отворено договара с Милорадом Додиком о распаду БиХ. Извјештаји показују да се комесар Вархељи сложио с Додиком о датуму одржавања посебне сједнице Народне скупштине РС-а и о шестомјесечном мораторију на законе који укључују унилатерално повлачење из државних институција - истиче се у писму парламентараца.

На крају писма, парламентарци наглашавају како се европски комесар не можемо понашати у супротности са званичном политиком Европске уније према Западном Балкану.

- Ако се непристрасност и неутралност комисије доводи у питање, геополитички баланс постаје аутоматски угрожен. У том контексту, питамо вас да ли Комисија сматра да је рад комесара Вархелyија у складу са званичном политиком ЕУ према БиХ? Можемо ли очекивати интерну инспекцију која ће процијенити да ли су његове активности у складу с његовом улогом комесара за проширење ЕУ? Какав је став Комисије по питању територијалног интегритета БиХ и како Комисија планира да се закључци Дејтонског споразума не крше? -  стоји у закључку писма које потписује 30 чланова Европског парламента.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:56