/ - PHOTO BY KAT J ON UNSPLASH (ilustracija)
06/12/2021 u 10:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦРНА БРОЈКА - УН упозорава: Умријеће милион дјеце

Изгладњела дјеца и анемичне мајке преплавиле су болничка одјељења од којих многима недостаје опрема којом су их снабдијевали инострани донатори

Скоро четири мјесеца од талибанског преузимања власти у Авганистану, та земља је на рубу глади која ове зиме пријети да усмрти милионе дјеце, пише Њујорк тајмс, преноси Јutarnji.hr.

Та црна бројка надмашила би укупан број авганистанских цивила погинулих у рату у последњих 20 година.

Лоша исхрана становништва није новост у Авганистану, земља пати од несташице прехрамбених намирница деценијама. Али ове зиме, процјењује се, око 22,8 милиона људи суочиће се са потенцијално смртоносном прехрамбеном несигурношћу, показала је анализа Свјетског програма за храну и пољопривреду Уједињених нација.

То је више од половине авганистанског становништва. Од тог броја, 87 милиона људи је близу глади.

Таква распрострањеност глади била би најгори знак провредног краха државе након доласка талибана. Практично преко ноћи нестале су милијарде долара иностране помоћи јер су Сједињене Државе и друге западне земље одбиле да финансирају и подрже радикалну исламистичку владавину познату по убиствима и другим звјерствима.

Друге санкције наметнуте режиму додатно су изоловале земљу од глобалног финансијског система, парализирајући банке и блокирајући рад хуманитарних организација.

Широм земље милион Авганистанаца, од радника до љекара и учитеља, мјесецима живе без сигурних и стабилних прихода. Цијене хране и других основних добара толико су се повећале да су сад изван платежне моћи многих породица.

Изгладњела дјеца и анемичне мајке преплавиле су болничка одјељења од којих многима недостаје опрема којом су их снабдијевали инострани донатори.

Земљу чека тешка зима, а већ се суочава и са једном од најгорих суша, која није виђена деценијама, која је исцрпила поља, изгладњела стоку и исушила канале за наводњавање.

УН прогнозира да ће жетва пшенице ове године бити 25 одсто мања од просјека. У руралним подручјима Ацганистана, гдје живи 70 одсто популације, многи пољопривредници одустали су од обрађивања земље. А како се ближи ледена зима, хуманитарне организације упозоравају да би милион дјеце могло да умре.

Ова криза је подједнако штетна и за талибанску власт и Сједињене Државе које су под јаким притиском да одустану од привредних ограничења која погоршавају кризу.

Морамо раздвојити политику од хуманитарног императива. Милиони жена, дејце и мушкараца су невине жртве, а осуђује их се на зиму очаја, потенцијално и смрти, поручила је Мери Елен Мекгроатри, директорка Свјетског програма за храну за Авганистан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:02