/ - PHOTO BY VLADIMIR FEDOTOV ON UNSPLASH
26/11/2021 u 10:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Да ли је нови сој коронавируса најопаснији до сада

Водећи научници су синоћ описали Б.1.1.529 као најгору варијанту коју су видјели од почетка пандемије, јер има 32 мутације у шиљастом протеину

Британија је саопштила данас да научници сматрају да је новоидентификована варијанта корона вируса, која се шири у Јужној Африци, најзначајнија варијанта откривена до сада и да је зато потребно да се утврди да ли је отпорна на вакцину, преноси Nova S.

Британска Агенција за здравствену безбједност је саопштила да варијанта, названа Б.1.1.529, има шиљасти протеин који се драматично разликује од оног у оригиналном корона вирусу на коме су засноване вакцине против ковида-19, преноси агенција Roјters.

Водећи научници су синоћ описали Б.1.1.529 као најгору варијанту коју су видјели од почетка пандемије, јер има 32 мутације у шиљастом протеину, дјелу вируса који већина вакцина користи да припреми одговор имуног система на ковид.

То је отприлике дупло већи број од броја који се повезује са делта сојем.

Мутације у шиљастом протеину могу утицати на способност вируса да инфицира ћелије и шири се, али и отежати имунолошким ћелијама да нападну патоген.

Британски министар за саобраћај Грант Шапс, који је стао у одбрану одлуке Лондона да забрани летове из Јужне Африке, Намибије, Боцване, Зимбабвеа, Лесота и Есватинија, поручио је да је предузимање раних акција од кључног значаја.

-Као што су научници описали, ово је најзначајнија варијанта са којом су се до сада сусрели у свом истраживању“-рекао је Шапс за “скај њуз”.

Званичници су савјетовали владу о потреби да реагује брзо и превентивно у случају да се потврди забринутост око ове варијанте, иако би могле да прођу недеље да се прикупе све потребне информације о њеним карактеристикама.

Нови сој је, такође, пронађен у Боцвани и Хонг Конгу, али британска агенција за здравствену безбједност наводи да у Британији није откривен ниједан случај те варијанте.

Научници се, међутим, плаше да би варијанта, позната као Б.1.1.529, могла бити преносивија и отпорнија на вакцине, преноси BBC.

Британски лист “Гардијан” наводи да је до сада потврђено 50 случајева нове варијанте корона вируса у Јужној Африци, Хонг Конгу и Боцвани.

Научници су анализом утврдили да Б.1.1.529 има веома необичну структуру мутација, које су забрињавајуће јер би могле да му помогну да избјегне имуни одговор тијела и учини га преносивијим.

Свака нова варијанта која је у стању да избјегне вакцине или се шири брже од делта соја, сада доминантне варијента, може представљати значајну пријетњу, сматрају стручњаци.

Ране анализе дијагностичких лабораторија сугеришу да се варијанта брзо раширила у Гаутенгу, провинцији Јужноафричке Републике, и да је можда већ присутна у осталих осам провинција те земље.

Јужноафричка Република је потврдила око 100 случајева Б.1.1.529, али та варијанта је такође пронађена у Боцвани и Хонг Конгу, при чему је у последњем случају ријеч о путнику који је допутовао из Јужноафричке Републике.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:22