Ахмад и Рамзан Кадиров  / Фото: Архива
08/12/2021 u 10:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђаци у Чеченији за обавезну лектиру имају биографију Кадировог оца

Рамзан Kадиров је прошле године наредио да се слике америчких суперхероја из стрипова уклоне из чеченских дјечјих игралишта и замијене портретима његовог оца

Биографија Ахмада Kадирова под називом „Пут окупан свијетлом“ сада је обавезна лектира за чеченске средњошколце као „допунски материјал за проучавање руске историје“, наводи се извјештају чеченске државне телевизије.

Нови уџбеник последња је манифестација снажног култа личности породице Kадиров која доминира јавним дискурсом у овој републици. 

Више од 300 улица у Чеченији носи име Ахмада Kадирова, као и главни трг и џамија у главном граду Грозни, чеченски државни универзитет, школе, институти, вртићи, пук Националне гарде, град, фудбалски тим и клубови борилачких вјештина. 

Ахмадов син, актуелни чеченски лидер Рамзан Kадиров је 2020. наредио да се слике америчких суперхероја из стрипова уклоне из чеченских дјечјих центара и игралишта и замијене портретима његовог оца и других „правих хероја“ региона.

image
Фото: MUSA SADULAYEV

Ахмад Kадиров био је сепаратистички борац против Русије током првог чеченског рата, средином 1990-их, који је служио као главни републички муфтија током периода независности између ратова. Током другог чеченског рата, који је почео 1999. године, промијенио је страну и подржао Москву. Постао је де факто шеф региона у јулу 2000. године, а званично је постао предсједник Чеченије 5. октобра 2003. године.

Међутим, мање од годину дана касније, 9. маја 2004. убијен је у терористичком бомбашком нападу на обиљежавању Дана побједе у Грозном.

Рамзан Kадиров, који је тада имао 28 година, био је шеф обезбјеђења његовог оца. Руски предсједник Владимир Путин поставио је млађег Kадирова за предсједника 2007. године, убрзо након што је напунио 30 година, и од тада води регион уз Путинову подршку.

Главни аутор књиге „Пут окупан свијетлом“ је полицијски мајор Амруди Едилов који је родом из истог насеља из којег и сам Kадиров потиче – Центорој. То насеље је 2019. године преименовано у Ахмад-Јурт у част Ахмада Kадирова. 

Рамзан Kадиров је широко критикован како у Русији тако и ван ње због наводних кршења људских права, укључујући отмице, мучења, вансудска убиства, убиства политичких и личних непријатеља и прогон хомосексуалаца и других мањина.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 07:10