Нијагарини водопади у бојама заставе Србије / - Амбасада Србије у Канади
15/02/2022 u 08:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Дан државности Србије у Отави и на Нијагариним водопадима

Захваљујући разумијевању и одличној сарадњи са Niagara Parks Commission, и ове године смо добили прилику да освијетлимо чувене водопаде, каже амбасадор Србије у Канади Дејан Ралевић

Амбасадор Србије у Канади Дејан Ралевић најавио је да ће Дан државности Србије бити обиљежен и у Канади, гдје ће у Отави ће бити подигнута српска застава, док ће Нијагарини водопади бити освијетљени у бојама националне тробојке.

"Наша национална застава биће подигнута испред Градске куће гдје ће се вијорити цио дан у знак пажње и поштовања које главни град Канаде показује према државама које у Отави имају своја дипломатска представништва у и чији грађани чине дио канадске заједнице", рекао је Ралевић за Танјуг и додао да је Србија прва која је увела обиљежавање националног празника на чувеним водопадима.

Према ријечима амбасадора, због епидемиолошких мјера, као и забране окупљања у централним дјеловима Отаве због протеста који трају, ове године ће изостати свечана церемонија подизања заставе.

Амбасада је, како је подсјетио, прошле године упутила захтјев Националном парку Нијагара са молбом да водопади буду освијетљени у бојама српске националне заставе.

"Захваљујући разумијевању и одличној сарадњи са Niagara Parks Commission, и ове године смо добили прилику да освијетлимо чувене водопаде, а имали смо срећу да ту ради и наш Панчевац Слободан Марин, који је експерт за свјетло и који ће у 22.15 (04.15 по времену у Србији) освијетили водопаде у трајању од 15 минута", рекао је Ралевић.

Србија је била прва држава која је увела традиционално обиљежавање Дана државности на Нијагариним водопадима уз огромну подршку Националног парка, али и самог града Нијагара Фолс - њеног градоначелника Џима Диодатија.

Градоначелник и град годинама подржавају активност врло значајне и успјешне српске заједнице у Нијагари, укључујући и оиљежавање Дана Николе Тесле.

Амбасадор Ралевић позива све да се придруже амбасади у обиљежавању Дана државности.

Додаје да је, након што је Србија започела традицију освјетљавања чувених водопада поводом Дана државности, отворена могућност другима да, на комерцијалним основама, затраже од надлежних да освијетле водопаде одговарајућим бојама.

Почасно освјетљавање Нијагариних водопада, иначе се дешавало, првенствено, за рођендан британске краљице Елизабете, а водопади су 2016. године први пут обојени краљевском пурпурном бојом у част њеног 90. рођендана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. septembar 2024 04:36