Domorodački plašt od pera crvenog irisa vraćen u Brazil / - MREžA X
13/09/2024 u 23:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Danska vratila Brazilu domorodački plašt oduzet u doba kolonijalizma

Vođe domorodačkih plemena u Brazilu proslavile su povratak, za njih, svetog ogrtača, koji je više od 300 godina bio izložen u muzeju u Danskoj.

Ogrtač je oduzet narodu Tupinamba za vreme portugalskog kolonijalnog perioda, a 335 godina bio je izložen u Kopenhagenu, u Danskoj. Dug 1,8 metara, i napravljen je od čak 4.000 pera crvenog ibisa. Predstavljen je na posebnoj ceremoniji u Rio de Žaneiru, a događaju je prisustvovao i predsjednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva, prenosi rts.rs.

Vraćanjem ogrtača ističe se koliko je važno nasledstvo predaka kako bi se održala njihova tradicija.

- Nemoguće je ne cijeniti ljepotu i snagu ovog vjekovima starog i dobro očuvanog djela, čak i nakon toliko vremena van Brazila, u inostranstvu. Naša je posvećenost da sačuvamo ovo nasleđe - rekao je Lula, obraćajući se na ceremoniji.

Oko 200 ljudi Tupinambe je kampovalo je ispred zgrade gdje se održala ceremonija, a vraćanje dragocjenog plašta proslavili su uz zvuke bubnjeva i lulama napunjenim ljekovitim biljem, što predstavlja njihov način povezivanja sa precima.

- U procesu kolonizacije, on (ogrtač) je naglo, nasilno oduzet, oduzimajući ljudima ono što je predstavljalo njihovu najveću snagu - rekao je Jakuj Tupinamba, starešina grupe starosjedelaca.

Vraćanje u Brazil bila je komplikovana operacija koju su koordinirali ministarstvo spoljnih poslova, brazilska ambasada u Danskoj, nacionalni muzeji obje zemlje i lideri Tupinambe.

Bila je potrebna izuzetna pažnja da se izbjegne oštećenje delikatnog perja, a njegova zapečaćena kutija otvorena je samo jednom u klimatizovanom okruženju, rekao je Žoao Pačeko de Oliveira, antropolog i kustos etnografskih zbirki Narodnog muzeja.

Ovo je prvi put da je autohtoni artefakt takvog značaja vraćen u Brazil, rekao je De Oliveira.

Nekoliko svetih ogrtača za koje se vjeruje da su pravljeni u 16. veku, „preživjelo“ je i ostalo relativno očuvalo stotinama godina, i izloženi su u muzejima širom Evrope.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 23:25