Ilustracija / RTS
13/12/2023 u 20:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Devet izraelskih vojnika poginulo u zasjedi naoružanih Palestinaca

Napad u gusto naseljenom urbanom području uslijedio je nakon nedavno ponovljenih tvrdnji izraelske vojske da je slomila komandnu strukturu militantnog palestinskog pokreta Hamas na sjeveru Gaze

Najmanje devet izraelskih vojnika ubijeno je u zasjedi, saopštila je vojska jevrejske države, i to je jedan od najubilačkijih pojedinačnih napada naoružanih Palestinaca na njene pripadnike otkako je počela kopnena invazija na Pojas Gaze. Napad u gusto naseljenom urbanom području uslijedio je nakon nedavno ponovljenih tvrdnji izraelske vojske da je slomila komandnu strukturu militantnog palestinskog pokreta Hamas na sjeveru Gaze.

Premijer Benjamin Netanijahu potom je obećao da će nastaviti sa izraelskom ofanzivom na Gazu „do kraja“, odbacivši međunarodne zahteve za prekidom vatre.

Dan ranije, Izrael je izazvao bijes međunarodne zajednice i rijetko viđene kritike SAD zbog ubistava hiljada civila.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je velikom većinom juče izglasala rezoluciju kojem se traži humanitarni prekid vatre.

Rezolucije Generalne skupštine nisu pravno obavezujuće, ali njena poruka u korist okončanja rata Izraela i Hamasa služi kao važan barometar svjetskog javnog mnjenja.

Samo nekoliko sati prije glasanja u UN, američki predsjednik Džozef Bajden upozorio je da Izrael gubi međunarodnu podršku zbog svog „neselektivnog bombardovanja“ Gaze, male ali veoma gusto naseljene oblasti pod političkim vođstvom Hamasa.

Rat Izraela i Hamasa odveo je u smrt više od 18.000 Palestinaca, pokazuju podaci ministarstvo zdravlja na teritoriji pod kontrolom Hamasa, ali oni ne prave razliku između civila i boraca.

Izrael tvrdi da je 113 njegovih vojnika poginulo u kopnenoj ofanzivi koju je pokrenuo nakon što je Hamas 7. oktobra iznenada napao jug jevrejske države, ubivši oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i uzevši oko 240 talaca.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. septembar 2024 13:30