Тедрос Аденон Гебрејесус / - WIKIPEDIA
25/10/2021 u 07:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Директор СЗО: Далеко смо од краја пандемије

Имамо све алатке које су нам неопходне. Међутим, свијет их није добро искористио. Са близу 50.000 преминулих недјељно, пандемија је далеко од краја, каже директор СЗО

Директор Свјетске здравствене организације (СЗО) Тедрос Аденон Гебрејесус изјавио је да је пандемија ковида далеко од краја.

- Имамо све алатке које су нам неопходне. Међутим, свијет их није добро искористио. Са близу 50.000 преминулих недјељно, пандемија је далеко од краја. А то су само пријављени смртни случајеви - изјавио је Тедрос на Свјетском здравственом самиту у Берлину који се одржава од 24. до 26. августа, објављено је на сајту СЗО.

Он је рекао да је СЗО поставио циљ да до краја ове године вакцинише 40 одсто популације сваке државе на свијету.

- Тај циљ је остварив, али само уколико државе и компаније које контролишу набавку ускладе своје изјаве са дјелима. Има неколико ствари које предлажем да би требало да урадимо. Државе које су већ достигле 40 одсто вакцинисаних, укључујући све земље из групе Г20, морају да уступе своје мјесто у реду са испоруку вакцине - додао је.

Тедрос је нагласио да произвођачи морају да направе приоритет и њихове уговоре са програмом Ковакс (глобални програм за равномјерну дистрибуцију антиковид вакцина широм свијета) хитно испуне, додавши да мора да постоји већа транспарентност.

- Пандемија неће бити готова док се у цијелом свијету не оконча - поручио је директор СЗО.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:57