Photo by Andres Perez on Unsplash
22/08/2021 u 17:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Долар на највишем нивоу

Америчка валута је порасла и у односу на европску, 0,8 одсто, па је еуро на крају седмице износио 1,1697 долара, што је близу најнижег нивоа у 9,5 мјесеци

На свјетским девизним тржиштима курс долара је ове седмице порастао на највиши ниво од почетка новембра, подстакнут могућностима скорашњег стезања монетарне политике у Сједињеним Америчким Државама (САД), јавља агенција Мина бизнис.

Инвеститори га купују и као сигурно уточиште, јер се прибојавају да ће ново ширење коронавируса успорити глобални опоравак, преноси СЕЕбиз.

Доларов индекс, који мјери кретање курса долара према осталих шест најважнијих свјетских валута, ове седмице је порастао један одсто на 93,491 бода, остваривши највећи седмични добитак у посљедња два мјесеца.

Курс долара према јапанској валути ојачао је 0,2 одсто на 109,80 јена.

Америчка валута је порасла и у односу на европску, 0,8 одсто, па је еуро на крају седмице износио 1,1697 долара, што је близу најнижег нивоа у 9,5 мјесеци.

Долар подупиру забринутости инвеститора да би ширење делта варијанте коронавируса могло наштетити расту глобалне привреде и то баш у вријеме кад се водеће централне банке припремају за почетак моентарног стезања, чиме ће завршити ера јефтиног новца.

Притом, ипак, очекују да ће раст највеће свјетске економије бити већи у односу на остале водеће економије, па и с те стране долар изгледа привлачније за улагање од осталих валута.

Записник с посљедњег засједања Феда, објављен у сриједу показује да монетарни званичници разматрају могућност да већ ове године смање програм откупа обвезница.

Они ће се наредне седмице окупити на редовном годишњем састанку у Джексон Холу, а инвеститори се надају да ће добити прецизније знаке кад ће точно почети заоштравање монетарне политике - већ од септембра или нешто касније.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:18