Donald Tusk novi premijer Poljske / - EPA-EFE/ SHUTTERSTOCK
19/09/2024 u 12:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Donald Tusk poručio Poljacima: Ako vidite njemačke vojnike, ne paničite

Ako vidite njemačke vojnike nemojte da paničite, poruke su, koje je Donald Tusk prinuđen da ponavlja u pravoj poplavi dezinformacija, lažnih vesti i teorija zavjere koje se brže i jače od poplava šire u Poljskoj, ali i susjednoj Češkoj.

- Ako vidite njemačke vojnike nemojte da paničite. To je pomoć, da ne bude nikakvih sumnji, oni nemaju namjeru da dižu u vazduh nikakve nasipe - kazao je on.

Poljski premijer Donald Tusk najozbiljnije je jutros upozorio sunarodnike da ako vide u poplavljenim područjima i oko nasipa, njemačkog vojnika da to nije okupator već samo vojnik koji je, kao što to već čine neki od američkih vojnika stacionarnih u Poljskoj, došao da pomogne u borbi s poplavama, prenosi N1.rs.

Policajci, vojnici ili spasioci izlaze na teren iako bi bili potrebni tamo gdje zaista ima ugroženih i da tragaju za nestalima koje su prijavile šaljivdžije, dok Agencija za unutrašnju bezbjednost ima pune ruke posla i sa potencijalno opasnijim sejanjem dezinformacija.

- Viđen je čovjek obučen u vojničku uniformu koji na raznim mjestima obavještava da će nasipi biti svakog trena dignuti u vazduh. Vozi se automobilom sa lažnim registarskim tablicama i to više nije zabava, to su ozbiljne stvari. Nemojte vjerovati i odmah pozovite službe- kazao je sinoć premijer Tusk.

Poljska vlada, zajedno sa službama državne bezbjednosti, nastoji da što brže eliminiše to ciljano širenje dezinformacija i spriječi sejanje panike, što po ocjeni stručnjaka za bezbjednosti može biti i dio hibridnih napada koji pojačano prate rat u Ukrajini.

Susjedna Češka preplavljena je drugom, ne manje opasnom vrstom lažnih vijesti i dezinformacija – da, u stvari nikakvih poplava nema i da ih izmišlja u medijima vlada, uključujući i dramatične prizore iz naselja pod vodom i akcija spavanja, kako bi odvukla pažnju od drugih tema pred regionalne izbore zakazane za petak i subotu.

- Da li zaista ima takvih idiota na koje to deluje? - napisao je uz sliku sjednice kriznog štaba asistent poslanika Jaroslava Foldine za radikalne nacionaliste Mihal Kraft.

Filmski režiser Jan Tomanek koji je na svom sajtu Zdravi forum „ratova“o sa mjerama protiv pandemije kovida i obaveznog vakcinisanja djece napisao je da možda negdje pada kiša ali da je u Pragu i cjeloj zemlji sve u redu.

- Ljudi su opet negde zaturili mozak i čekaju u stend-baj režimu da iz vlade opet dođu neke instrukcije, ponovo medijske instrukcije besmislenog straha, masiranje i potpuno besmislenih mera u celoj zemlji -  napisao je Tomanek ali je paradoksalno delio zavereničke teorije da je armija sve sto je potrebno za borbu protiv poplava poslala Ukrajini.

„Prvi tip su tipične teorije zavere i izmišljotine, recimo da su poplave izazvane veštački ili da je medijska histerija paravan za to da se Češka uključi u rat u Ukrajini. Drugi tip dezinformacija ne sadrži izmišljene vesti ali sve oko poplava koristi da kritikuje vladu, glavne medije, SAD i Ukrajinu“, kazao je on lajn dnevniku Seznam Zpravy.cz savetnik čekog premijera za suzbijanje dezinformacija Miloš Gregor.

Zagovornici teorija zavere, antivakseri, proruski desničarski ekstremisti ali i neki radikalni levičari šire priče da su za poplave i ciklon Boris krive vlasti koje avionima raspršuju hemikalije ili bakterije i viruse ili tajanstvene supstance koje izazivaju obilne kiše i provale oblaka.

Omiljena je i teorija da je za sve kriv HAARP, projekat aktivnog auroralnog istraživanja visoke frekvencije blizu mesta Gekon na Aljasci čiji je cilj inače izučavanje fenomena polarne svetlosti i radio komunikacija, započet 1990. godine a prestao sa radom još pre deset godina.

Pojavile su se i teorije da su poplave priprema NATO, čiji Vojni komitet je zasedao u Pragu od 13. do 15. septembra, za napad na Rusiju.

Dezinformacije širene na socijalnim mrežama u praksi su prema ocenama stručnjaka u Češkoj rezultirale i povećanim brojem ljudi, posebno starijih, koji su odbijali evakuacija zbog poplava, jer na Fejsbuku ili platofrmi X tvrde da ih nema, a kasnije su preklinjali da po njih dodju helikopterima kada ih je bujica odsekla od sveta i za uobičajenu evakuaciju je već bilo kasno.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 12:47