Boris Dzonson / - RTRS
17/12/2021 u 10:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Драма након локалних избора у Британији, поражена Џонсонова странка

Анкете јавног мњења широм земље показују да конзервативци заостају за својим главним ривалима, Лабуристичком партијом

Конзервативна партија британског премијера Бориса Џонсона изгубила је једно од сигурних посланичких мјеста у парламенту, након изненадног локалног изборног пораза у једној области, што се тумачи као израз незадовољства бирача британским лидером, уздрманог бројним скандалима, преноси Blic.rs.

Кандидаткиња центристичке странке Либералне демократе, Хелен Морган, освојила је парламентарно мјесто у Сјеверном Шропширу, које је конзервативна већину имала од 2019. године, преноси агенција АП.

- Људи Сјеверног Шропшира говорили у име британског народа. Они су гласно и јасно рекли: "Борисе, журка је готова" - поручила је Морган у победничком говору.

- Наша земља вапи за вођством. Господине Џонсон, ви нисте лидер - нагласила је Морган.

Гласање за област Сјеверни Шропшир, једно од 650 мјеста у британском парламенту, расписано је ван редовног изборног циклуса, јер је актуелни конзервативац поднио оставку након што је утврђено да је прекршио парламентарна правила о лобирању.

Конзервативци су побједили на свим претходним изборима у углавном руралним подручјима централне Енглеске, откако је та изборна јединица створена у свом садашњем облику 1983. године.

Најновији заокрет долази у тренутку када се Џонсон суочава са критикама на неколико фронтова, укључујући и осудама због извјештаја о забавама које је његово особље организовало прошлог Божића када је земља била у изолацији.

Анкете јавног мњења широм земље показују да конзервативци заостају за својим главним ривалима, Лабуристичком партијом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 08:58