/ - FOTO: AMBASADA PALESTINE - Jerihon
17/09/2023 u 14:52 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Drevni Palestinski grad Jerihon na listi svjetske baštine

Na 36 kilometara istočno od Jerusalima glavnog grada Palestine nalazi se Jerihon

Na sjednici Komiteta UN-a za svjetsku baštinu pod pokroviteljstvom Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu UN-a, UNESCO, izglasano je da se drevni Palestinski grad Jericho na okupiranoj Zapadnoj obali stavi na listu svjetske baštine. To je saopšteno iz Ambasade Palestine.

Na 36 kilometara istočno od Jerusalima glavnog grada Palestine nalazi se Jerihon (Jericho).

Jerihon je najstariji kontinuirano naseljeni grad na svijetu, sa istorijom dugom više od 10.000 godina. On je takođe i najniži grad na svijetu obzirom da se nalazi na 258 metara ispod nivoa mora.

Među glavnim  arheološkim i turističkim atrakcijama u Jerihonu su Manastir Iskušenja (gdje je po predanju Isus Hrist postio 40 dana da bi odolio iskušenjima), Palata Umajada Hišama, Drvo Sikomore i Ruski muzej, Kumran, Vadi Kvelt i Manastir Svetog Đorđa, Rijeka Jordan i Mrtvo More.

Umjerena klima tokom zimskih mjeseci na području Jerihona ga čini omiljenom destinacijom, obzirom da je uvijek nekoliko stepeni toplije nego u ostatku Palestine usljed nadmorske visine i planina koje se dižu okolo. To je veoma važno poljoprivredno područje gdje se proizvodi svježe voće i povrće, a naročito su poznate urme koje važe za najbolje na svijetu, kao i banane i citrusno voće.

Nažalost, Jerihon još uvijek nije u mogućnosti da razvije svoj puni arheološki i turistički potencijal zbog izraelske vojne okupacije i ilegalnih kolonijalnih naselja koja traju od 1967. godine.

Ova odluka je značajno priznanje važnosti očuvanja i zaštite kulturnog nasljeđa pred stalnim izazovima i prijetnjama. Takođe se smatra korakom ka podsticanju međunarodne saradnje i promovisanju boljeg razumijevanja bogate istorije i nasljeđa Palestine.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. septembar 2024 06:35