NATO vježba / - FOTO: UNSPLASH
04/07/2024 u 21:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Duda sazvao sjednicu Savjeta bezbjednosti prije samita NATO

Predsjednik Poljske Andžej Duda sazvao je danas sastanak Saveta za nacionalnu bezbjednost za 8. jul, uoči samita NATO.

- Odlučio sam da sazovem Savet za nacionalnu bezbjednost u ponedeljak, u 9 sati ujutru, prije našeg polaska u Vašington, gdje će biti prilike da detaljno razmenimo ideje o temama o kojima ćemo razgovarati na samitu NATO iz političke perspektive -  rekao je Duda, posle sastanka u Bidgošču sa ministrom odbrane Vladislavom Kosinjakom-Kamišom i vojnim komandantima, prenosi agencija PAP.

NATO u Ukrajinu šalje posebnog izaslanika

On je predstavio preporuke za novu Strategiju nacionalne bezbjednosti zemlje. Prema njegovim riječima, prethodna strategija donijeta je nedavno, 2020. godine, ali se od tada bezbjednosna situacija u istočnoj Evropi značajno promjenila, prenosi B92.

Duda je izrazio nadu da će Poljska uskoro imati ažuriran dokument koji će zadovoljiti potrebe nacionalne bezbjednosti Poljske.

On je naveo da se na sastanku sa vojnim vrhom razgovaralo o stvaranju Centra za analizu, obuku i obrazovanje NATO-Ukrajina (JATEC) za razmjenu iskustava između Alijanse i ukrajinskih vojnih snaga.

Duda je izrazio nadu da će ovaj centar dobiti odgovarajuću sertifikaciju i početi sa radom u naredne dvije godine. Samit NATO-a biće održan 9-11. jula u Vašingtonu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. jul 2024 21:32