Vraćaju pande u Kinu / - FOTO: PIXABAY
27/01/2023 u 16:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dvije pande bi mogle da zakomplikuju odnose Finske i Kine

Čuvanje pandi košta oko 1,5 miliona eura godišnje, sa uračunatom, ali neobjavljenom sumom od oko milion eura koja ide Kini kao dio, kako se navodi, „zajma za uzgoj”

Dvije pande, koje je Kina pozajmila Finskoj prije pet godina, mogle bi da utiču na trgovinske odnose dvije zemlje, ukoliko Helsinki ne obezbijedi sredstva da ih zadrži, jer zbog pandemije pande nisu postale unosna turistička atrakcija, a troškovi njihovog čuvanja iznose 1,5 miliona eura godišnje, piše Sputnjik.

Nakon potpisivanja sporazuma sa Kinom tokom posjete predsjednika Si Đinpinga Helsinkiju 2017. godine, dvije pande su pozajmljene finskom zoološkom vrtu Ahtari godinu dana kasnije, objavio je danas Juroaktiv.

Očekivalo se da će dvije pande, Lumi i Piri, postati glavna turistička atrakcija u zoološkom vrtu, ali zbog pandemije i velikih troškova koje te životinje zahtijevaju zoo vrt je upao u velike dugove.

Čuvanje pandi košta oko 1,5 miliona eura godišnje, sa uračunatom, ali neobjavljenom sumom od oko milion eura koja ide Kini kao dio, kako se navodi, „zajma za uzgoj”.

Finske vlasti su bile prinuđene da intervenišu povodom tog pitanja, iako prema sporazumu pande treba da ostanu u Finskoj više od 10 godina, pri čemu je finski ministar poljoprivrede Anti Kurvinen povukao u srijedu planirano budžetsko finansiranje od pet miliona eura.

- Radna grupa će se baviti budućnošću pozajmljenih pandi jer to pitanje mora uskoro da se riješi - napisao je Kurvinen na Tviteru.

Pitanje je prosleđeno radnoj grupi u kojoj su zvaničnici ministarstava poljoprivrede i finansija.

Za sada ostaje nejasno ko će nastaviti da plaća obaveze prema Kini, a, iako finske vlasti traže osnivanje fondacije za pronalaženje potrebnih sredstava, oprezne su kada su u pitanju posledice koje bi mogle da nastanu u trgovini dvije zemlje, ukoliko bi Helsinki vratio pande Kini.

Pande su pozajmljene na 1000. godišnjicu finske države.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. septembar 2024 03:25