Boris Dzonson / - RTRS
23/11/2021 u 13:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DW: Џонсон игнорише пандемију, има спреман план Б за корону, не жели га покренути

Чињеница је, наиме, да ситуација на британском острву није пуно боља него на континенту

Број зараза коронавирусом не даје повода за забринутост, изјавио је британски премијер Борис Џонсон додавши да нема разлога за покретање "плана Б", који наводно већ мјесецима стоји у ладици, али који би ондје требао и остати, пише Deutsche Welle.

А инциденција је у Британији око 400 новоинфицираних на 100.000 становника у посљедњих седам дана, дакле виша него у Нјемачкој, гдје звоне на узбуну готово јаче него икада, пише Дојче Веле.

Мјере као у Нјемачкој незамисливе

-То је мало збуњујуће-каже здравствени стручњак Азим Маџид с Империал Колеџа из Лондона у разговору за њемачку новинску агенцију дпа.

Чињеница је, наиме, да ситуација на британском острву није пуно боља него на континенту.

-Од јула нисмо имали никада мање од око 30.000 нових инфекција на дан"-каже Маџид. Тек недавно су Велику Британију по броју нових инфекција претекле неке земље с још већим бројем нових зараза. У посљедње вријеме је обично било 40.000 до 50.000 нових зараза дневно.

Мјере предвиђене планом Б, о којему Борис Џонсон не жели ни размишљати, нису драстичне као у неким другим земљама. План предвиђа препоруке да се ради од куће, да се носе маске у неким просторима и да се мора имати потврда о вакцинацији или негативан тест за велике догађаје. У Енглеској не могу ни замислити мјере које су у њемачкој по себи разумљиве, као што су правила 3Г, 2Г или 2Г плус. (3Г значи приступ само онима који су пребољели ковид, који су вакцинисани или имају свјеж негативан тест; 2Г значи само пребољели и вакцинисани; а 2Г плус значи обвезу теста и за вакцинисане и оне који су пребољели ковид).

Већ прије више мјесеци је било јаког отпора увођењу таквих мјера. И прије увођења су такве потврде означене као дискриминирајуће. Шкотска и Велс, који самостално одлучују о мјерама против коронавируса, увели су потврду о вакцинацији.

Имунитет крда?

Што се тиче постотка вакцинисаних, у Великој Британији је стање слично као и у Њемачкој. Готово 69 посто становништва је већ примило и другу дозу цјепива, а примање треће дозе иде споро. А њена дјелотворност се већ показује код поређења стања у старосним групама. Док је стопа позитивних међу старијима, који су већ примили трећу дозу, прилично ниска, стопа позитивних међу школском дјецом је највећа.

-План Б је већ одавно требао бити уведен-каже Маџид. Али британска влада се одлучила не дјеловати превентивно, него најраније онда кад је заправо већ прекасно, каже он. Срећом, број људи који завршавају у болницама, захваљујући вакцини није драматичан као прошле зиме.

Њемачки имунолог Кристиан Дростен је недавно изразио могућност да се стање у Великој Британији током зиме побољша јер је велик постотак оних који су пребољели цовид. Британски стручњак Маџид може то очекивање разумјети, али је опрезнији: "То се може лако опет отети контроли."

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 19:08