Ilustracija / foto: Unsplash
28/07/2024 u 18:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Egipat upozorio velike sile: Novi front u Libanu uvući će cio region u sukob

Egipat je u nedjelju upozorio na rizike otvaranja novog ratnog fronta u Libanu i pozvao na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze, javlja Anadolija.

Upozorenje je uslijedilo nakon smrti 12 osoba u raketnom napadu na druzski grad Majdal Šams na Golanskoj visoravni koju je prije više godina sebi prisvojio Izrael.

Dok je Izrael okrivio Hezbolah za subotnji napad, libanska grupa je negirala bilo kakvu odgovornost.

U saopštenju, egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je da bi otvaranje novog ratnog fronta u Libanu „moglo uvući region u sveopšti regionalni rat“.

U njemu je naglašena važnost „podrške Libanu, njegovom narodu i njegovim institucijama, te da se zemlje poštedi užasa rata“.

Pozvali su uticajne sile „da odmah intervenišu kako bi narode u regionu poštedjeli daljih katastrofalnih posljedica širenja sukoba, koji mogu predstavljati prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti“.

Pozvali su na postizanje „trenutnog i sveobuhvatnog prekida vatre kako bi se što pre okončala humanitarna patnja u Pojasu Gaze„.

(UŽIVO) Među ubijenima u napadima na Kan Junisa i četvoromjesečna djevojčica

Napetosti su porasle duž granice Libana s Izraelom usred prekograničnih napada između Hezbolaha i izraelskih snaga dok Tel Aviv napreduje sa svojom smrtonosnom ofanzivom na Pojas Gaze, u kojoj je od prošlog oktobra nakon napada Hamasa ubijeno gotovo 39.300 ljudi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 22:39