ЕУ застава / - UNSPLASH
23/04/2022 u 12:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕК предлаже начин како да компаниjе плаћаjући руски гас не крше санкциjе

Компаниjе би притом требало да траже додатне услове уз такве трансакциjе, попут изjаве како се сматра да су своjе уговорне обвезе испуниле након што плате у валути коjа ниjе руска, преноси СЕЕбиз

Европске компаниjе могле би заобићи захтjев Русиjе да испоручени гас плаћаjу у рубљама без кршења ЕУ санкциjа ако плате у еурима или доларима коjи се затим конвертуjу у руску валуту, саопштила jе Европска комисиjа (ЕК).

Компаниjе би притом требало да траже додатне услове уз такве трансакциjе, попут изjаве како се сматра да су своjе уговорне обвезе испуниле након што плате у валути коjа ниjе руска, преноси СЕЕбиз.

Москва jе упозорила Европу да ризикује смањење снабдиjевања гасом ако не подмири рачуне у рубљама. У марту jе дониjела уредбу коjом предлаже да купци енергиjе отворе рачуне у Газпромбанци за плаћање у еурима или доларима, коjи би се затим конвертовали у рубље.

Комисиjа jе раниjе упозорила да би купци гаса из ЕУ изгубили контролу над новцем и прекршили санкциjе када би руски гас плаћали према уредби коjом jе Москва прописала плаћање у рубљима преко посредничке банке у Русиjи.

Међутим, у савjетодавном документу коjи jе послат ЕУ чланицама у четвртак, Комисиjа jе навела да предлог Москве нужно не сприjечава процес плаћања коjи би био у складу са санкциjама ЕУ против Русиjе, уведенима због рата у Украjини.

Таj савjет Комисиjе ниjе правно обвезуjући, него jе риjеч о покушаjу усмjеравања расправе док чланице разматраjу како могу наставити да плаћаjу руски гас. Брисел jе у документу навео да постоjе опциjе коjе би могле омогућити компаниjама да и даље законито плаћаjу гас.

Приjе плаћања оператери из ЕУ-а могли би дати изjаву како сматраjу да су своjе уговорне обвезе испунили када положе еуре или доларе код Газпромбанке, а не касниjе, након што се исплаћени новац конвертуjе у рубље.

"Било би препоручљиво да се тражи потврда од руске стране да jе таj поступак могућ према правилима уредбе", наводи се у савjетодавном документу.

Портпарол ЕК рекао jе да би компаниjе требало да се држе валуте договорене у своjим уговорима с Газпромом, а у 97 одсто њих договорени су еури или долари.

Режим санкциjа ЕУ-а не забрањуjе компаниjама отварање рачуна код Газпромбанке или ангажман с банком у покушаjу тражења рjешења, стоjи у документу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 05:34