/ - FOTO: UNSPLASH, POLICIJA, ILUSTRACIJA
16/09/2023 u 09:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

El Čapov sin izručen SAD-u

Guzman je uhapšen u Meksiku u januaru nakon intenzivne izmjene vatre u sjevernoj državi Sinaloa

Ovidio Guzman, sin zatvorenog meksičkog narkobosa Joaquina "El Chapa" Guzmana, izručen je u petak Sjedinjenim Državama, koje ga traže zbog optužbi za drogu, saopštili su u subotu meksički vladini zvaničnici.

Ranije su meksički mediji, uključujući i novinsku mrežu Milenio, izvijestili da je Guzman izveden iz zatvora kako bi bio izručen. Kabinet meksičkog državnog advokata rekao je da nema komentara, piše RSE.

Guzman je uhapšen u Meksiku u januaru nakon intenzivne izmjene vatre u sjevernoj državi Sinaloa. Američka vlada zatražila je njegovo izručenje u februaru kako bi se pred američkim sudom mogao suočiti s optužbama za drogu.

"Ova akcija je najnoviji korak u nastojanju Ministarstva pravde da napadne svaki aspekt djelovanja kartela", rekao je američki državni tužilac Merrick Garland u izjavi povodom izručenja.

Prema američkim sudskim dokumentima, Ovidio i njegova braća navodno su kontrolisali opsežne međunarodne operacije u trgovini fentanilom ubirući stotine miliona dolara i "preplavljujući" Sjedinjene Države smrtonosnim opioidom.

State Department je 2021. ponudio nagradu od pet miliona dolara za informacije koje bi dovele do Ovidijevog hapšenja ili osude.

Njegov otac u međuvremenu služi doživotnu kaznu zatvora u SAD, nakon što je 2019. proglašen krivim za trgovinu drogom i pranje novca.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 09:40