Ilustracija / - UNSPLASH, ZATVOR- ILUSTRACIJA
30/08/2024 u 20:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

El Salvador: Zatočen u jednom od najgorih zatvora na svijetu uprkos oslobađajućim presudama

Optužen za "udruživanje sa bandama", Hoze Duval Mata je završio u zatvoru, a njegova majka već dvije godine nije imala kontakt sa njim i ne zna da li joj je sin živ.

Ako je još živ, Hoze Duval Mata je zatočen u pravoj noćnoj mori, piše BBC na srpskom.

Više od dve godine, 26-godišnji traktorista se zbog optužbi za "udruživanje sa bandama" nalazi u zatvoru u Salvadoru, najmanjoj zemlji Srednje Amerike, iako je njegovo momentalno puštanje na slobodu sud naložio dva puta, prenosi B92.

Uprkos jasno sročenim odlukama dvojice sudija u njegovu korist, Mata i dalje čami u jednom od najgorih zatvora na svijetu - ozloglašenom Zatvorskom centru za suzbijanje terorizma (CECOT), gdje se primenjuju najstrože mjere obezbjeđenja.

BBC je u više navrata vladi Salvadora skrenuo pažnju na ovaj slučaj, a ranije ove godine neposredno se obratio i Kancelariji javnog tužioca, Ministarstvu bezbednosti, potpredsjedniku, i samom predsjedniku Najibu Bukeleu.

Dok se u aprilu 2022. godine Mata vraćao kući prašnjavim putem u selu La Noriji, na jugoistoku zemlje, zaustavile su ga državne snage koje su pretraživale njegovo selo u sklopu operacije protiv moćnih uličnih bandi koju predsjednik Bukele sprovodi širom zemlje.

(VIDEO) U Salvadoru otvoren masovni zatvor

Osim niza ustavnih prava građana koja su suspendovana na osnovu Uredbe o uvođenju vanrednog stanja, policija i druge državne snage mogu da privedu svakoga za koga se sumnja da je povezan sa bandama bez odgovarajućeg pravnog postupka.

Tokom dvije godine, uhapšeno je oko 70.000 ljudi, među kojima i oko 3.000 djece, od kojih mnoga nemaju dokazane veze sa aktivnostima bandi, kažu iz Hjuman rajts voča, međunarodne organizacije sa sjedištem u Njujorku koja se bavi zaštitom ljudskih prava u svijetu.

Uprkos tvrdnjama Mate da nikada nije bio član bande niti da je za njih radio, pritvoren je zbog "nezakonitog udruživanja", što je sveobuhvatni izraz koji se koristi za privođenje ljudi u skladu sa Uredbom o uvođenju vanrednog stanja.

Od tog dana, njegova majka Marsela Alvarado nije ga vidjela, niti se čula sa njim.

- Policija mi je rekla da moram da dokažem njegovu nevinost, pa sam prikupila njegovu diplomu srednje škole, dokument da je vlasnik zemlje, potvrde o otplati kredita sa njegovog bankovnog računa, izjavu njegovog poslodavca da je primjeran radnik - objašnjava ona, pokazujući BBC-ju dokumenta za koja stručnjaci kažu da ih ne bi imao skoro nijedan član bande u Salvadoru.

Međutim, njeni napori su bili uzaludni.

Hozeu Duvalu je suđeno zajedno sa više od 350 drugih optuženih u grupnom procesu koji je trajao samo nekoliko minuta.

Prvobitno je osuđen na šest mjeseci zatvora, ali je ta kazna produžena na neodređeno vrijeme.

Ubrzo su se stvari dodatno pogoršale.

Hoze Duval je nakratko oslobođen nakon što je sudija naložio njegovo momentalno puštanje na slobodu u septembru 2022. godine.

Dok je na vratima zatvora čekao porodicu da dođe po njega, ponovo je uhapšen pod istim optužbama.

Ponovna hapšenja zatvorenika na izlazu iz zatvora "su proizvoljne radnje... nezakoniti pritvori i suđenje za isto djelo dva puta", kaže Noa Bulok, izvršni direktor Kristosala, vodeće nevladine organizacije za ljudska prava u Salvadoru.

Ovakve aktivnosti često primjenjuju od stupanja na snagu Uredbe o uvođenjeu vanrednog stanja, dodaje on.

U junu 2023. godine, drugi sudija je potvrdio raniju odluku o oslobađanju Mate.

Ipak, više od godinu dana kasnije on je i dalje iza rešetaka, a zahtjevi sve očajnije Marsele da dobije neku informaciju o sinu nisu urodili plodom.

Porodica Hozea Duvala pokrenula je slučaj pred Međuameričkom komisijom za ljudska prava.

Izvor u salvadorskom Javnom tužilaštvu rekao je za BBC da ne vide "nijedan pravni osnov niti bilo kakvo jasno objašnjenje" za to što se mladić drži u zatvoru.

Marsela je u zatvor Izalko, gdje je kaznu služio njen sin, svake nedelje nosila paket sa hranom: plastičnu kesu punu "ovsenih pahuljica, hleba i kolačića" da bi poboljšala ishranu njenog sina koji je dobijao oskudne zatvorske obroke, kaže ona.

Kada je u junu prošle godine isporučila torbu sa hranom, čuvari su joj rekli da joj je sin nekoliko nedelja ranije prebačen iz tog zatvora.

Njeni najgori košmari postali su java.

Hoze Duval prebačen je u CECOT, zatvor najstrožeg obezbjeđenja koji je kamen temeljac predsjednika Bukelea u obračunu sa bandama.

Pristalice Bukelea hvale ovaj objekat kao dokaz njegove čelične borbe protiv kriminalnih grupa.Ali, kritičari kažu da je crna rupa ljudskih prava i jedan od najgorih zatvora na svijetu.

Predsjednik Bukele često izjavljuje da zatvorenici neće vidjeti "tračak sunca", niti da će za obrok dobiti hladan pirinač i tortilje. Bukeleova vlada je svuda objavljivala slike obrijanih i istetoviranih zatvorenika koji su prebačeni u ovaj centar.

Predsjednik Bukele je u više navrata naglasio da je bezbjednost u Salvadoru poboljšana zahvaljujući uvođenju vanrednog stanja i CECOT-u.

Snage bezbjednosti su zaista ponovo preuzele kontrolu nad brojnim područjima u koja se inače "ne zalazi" i kvartovima koje su kontrolisale bande, a mnoge zajednice kažu da više ne žive u strahu.

Izvor: BBC News na srpskom

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 09:10