Реџеп Тајип Ердоган / - WIKIPEDIA
15/06/2021 u 06:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ердоган: Ниjедан турско-амерички проблем ниjе нерjешив

Ердоган jе разговоре с новим америчким предсjедником на маргинама самита НАТО-а у Бриселу окарактерисао као "продуктивне и искрене"

Турски предсjедник Реџеп Тајип Ердоган изразио jе јуче оптимизам након првог разговора лицем у лице с америчким предсjедником Џоом Бајденом, иако ниjе наjавио значаjниjе помаке у затегнутим односима двоjе савезника због несугласица око руског оружjа, Сириjе, Либиjе и других питања.

Ердоган jе разговоре с Бајденом на маргинама самита НАТО-а у Бриселу окарактерисао као "продуктивне и искрене".

- Мислимо да не постоjе питања унутар америчко-турских веза, и да су подручjа сарадње за нас богатиjа и већа него што су то проблеми - казао jе Ердоган.

Турска, коjа има другу по величини воjску унутар НАТО-а, наљутила jе своjе савезнике у Западноj воjноj алиjанси куповином руских ракета земља-ваздух и интервенисањем у ратовима у Сириjи и Либиjи. Турска jе такође у размирицама с Грчком и Кипром око териториjа у источном Медитерану. Бајден jе као нови предсjедник заузео хладниjе стаjалиште према Ердогану од свог претходника Доналда Трампа. Бајден jе брзо по доласку на дужност признао турски масакр над Арменцима 1915. као геноцид те поjачао критике на рачун турског поштовања људских права.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:14