Photo by Julie Ricard on Unsplash
22/08/2021 u 19:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ердоган са Џонсоном: Могућ нови талас миграција

Навео је да Авганистанцима треба пружити помоћ у матичној и сусједним земљама, како миграција из Авганистана не би довела до нове хуманитарне трагедије

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је у телефонском разговору са британским премијером Борисом Джонсоном да је нови талас миграција неизбјежан ако се не предузму потребне мјере у Авганистану и Ирану. Он је истакао да је приоритет Турске у Авганистану евакуација грађана, преноси Nova S.

Како је саопштено из Канцеларије за комуникације Предсједништва Турске, Ердоган је навео да прије него што се илегалне миграције у Авганистану претворе у кризу, сви, посебно европске земље треба да преузму одговорност.

Навео је да Авганистанцима треба пружити помоћ у матичној и сусједним земљама, како миграција из Авганистана не би довела до нове хуманитарне трагедије.

Ердоган је рекао да се овај миграцијски притисак може смањити повећањем финансијских доприноса релевантних агенција УН, посебно Високог комесаријата Уједињених нација за избјеглице.

Ердоган је раније позвао Европску унију да поштује своје обавезе према мигрантима због хаотичне ситуације у Авганистану након што је Атина саопштила да би авганистанске мигранте могла да враћа у Турску.

-Проглашење Турске безбедном земљом не ослобађа ЕУ од њених међународних обавеза- рекао је Ердоган у телефонском разговору са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом.

Грчке власти у сриједу су саопштиле да би могле да враћају мигранте у Турску, оцијењену као безбједну земљу, уколико би авганистанским мигрантима био одбијен захтјев за азил у Грчкој.

Према споразуму који су 2016. године потписале Турска и ЕУ, предвиђа се повратак „ирегуларних миграната“ са грчких острва у Турску.

Међутим, Турска редовно критикује ЕУ да не испуњава своје обавезе према споразуму.

"Очекујемо да ц́е ЕУ искрено да поштује своје обавезе“, поновио је Ердоган, који је позвао на „сарадњу засновану на разумевању и заједничким интересима“

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. maj 2024 05:02